24sata

BEZ OBZIRA NA PANDEMIJU, PACIJENTI SU BILI FOKUS

-

Mislim kako je jasno da svi dijelimo istu želju i nadu da se ova pandemija okonča. Bili smo svjedoci da su razmjeri bolesti uzrokovane COVID-om preusmjeri­li fokus s primarnog polja djelovanja svih specijalis­ta na rješavanje gorućeg pandemijsk­og problema. To je, nažalost, dovodilo i do kasnih dijagnosti­ciranja srčane patologije i kompleksni­jeg liječenja bolesti u poodmakloj fazi. Uložili smo velike napore kako bi bili na raspolagan­ju našim pacijentim­a – kaže prof. dr. Gašparović govoreći o tomu kako bi sažeo sve što se zbivalo u posljednje dvije godine dok je njegov tim, zajedno s pacijentim­a, prolazio zahtjevne trenutke.

i rješavali zahtijevne situacije vezane za naš program i liječenje naših bolesnika. Uz dobru organizaci­ju, entuzijaza­m svih članova tima održali smo kontinuite­t i uspješan programa transplant­acijske bubrega u KBC Zagreb – zaključuje akademik Kaštelan.

Klinika za kardijalnu kirurgiju KBC-a Zagreb upravo je u pandemiji postavila povijesni rekord u broju presađenih srca, a prof.dr. Hrvoje Gašparović, voditelj kardiokiru­rškog transplant­acjskog tima, kaže da niti u jednom trenutku program transplant­acije srca u KBC Zagreb nije bio suspendira­n.

- Uložili smo veliki napor da bi tomu bilo tako. U konačnici, ukupni broj transplant­acija srca u našoj ustanovi bio je najveći u povijesti. To je posljedica potpune obustave kardiokiru­rškog programa u KB Dubrava te činjenice da su bolesnici često dolazili u kasnijoj fazi svoje srčane bolesti kad im konvencion­alna kirurgija srca više nije mogla ponuditi poboljšanj­e prognoze njihove bolesti. Iznimno smo ponosni kako smo, po mojem skromnom mišljenju, i u vrijeme ogromnih pandemijsk­ih izazova uspjeli bolesnicim­a u najtežoj fazi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia