24sata

Dan u Trgovišću: Sve za Franju, a Franju ni za što

-

IVA MILOTIĆ

Nakon škole bi se ljeti zajedno išli kupati u rijeku Krapinu. Moj se tata kasnije, kad je Francek postao predsjedni­k znao našaliti govoreći: "Uh, da sam znal da bu postal predsjedni­k, bil bi ga utopil u Krapini." Znajući koliko je zapravo volio Franju, cijela bi obitelj na te njegove riječi prasnula u smijeh - rekao je Stjepan Kahlina (74).

Klupu u kojoj su dva prijatelja sjedila nismo znali prepoznati u školi koja je pretvorena u muzej. Ali smo odmah našli predsjedni­kovo ime i prezime u okvirenoj slici s prijepisom ocjena tadašnjih đaka. Imao je sve do jedne petice, osim iz ćudoređa. Iz tog se starog predmeta koji je opisivao vladanje, izborio tek za četvorku.

- Bio je prilično

temperamen­tan i tvrdoglav i uvijek je radio po svom, zato je ocjena slabija. Tako bar kažu - objasnio je domar. Produžili smo i do predsjedni­kove rodne kuće. Prolistali smo i knjigu u kojoj gosti ostavljaju svoje potpise i zapisuju dojmove. Jedan od njih, prošle je godine posebno obećao doći baš danas.

- Velika mi je čast

i zadovoljst­vo što sam imao priliku čestitati vam 99. rođendan u vašoj rodnoj kući. Hvala na svemu što ste učinili za Hrvatsku. Uvijek ste bili i ostat ćete moj najdraži predsjedni­k. Obećavam posjetu na vaš 100. rođendan slijedeće godine - napisao je Grgo.

I brojni drugi posjetitel­ji upisali su samo lijepe riječi, dok su djeca poruke ukrasila nacrtavši srca. Poruke su iz cijele Hrvatske, ali ima i onih na engleskom jeziku. Da stranci također vole i znaju za našeg predsjedni­ka, rekao nam je gospodin Anton, vodić u Velikom Trgovišću koji dočekuje goste na ulazu u Tuđmanovu kuću.

- Od stranaca mi je najviše u sjećanju ostao kineski ministar kulture i sporta. Došao je tu u kuću, pomolio se i zaplakao. Bilo mu je teško, jako je volio našeg Franju - rekao je Anton. Potom je nastavio uređivati svaki kutak kuće kako bi u što boljem svjetlu dočekala goste koji će s velikim zanimanjem na predsjedni­kov rođendan pregledava­ti svaku sliku na zidu, smješkati se onima s kojih ih gleda kao mali dječak, zavirit će mu u sobu s uredno složenim krevetom, možda če zasjesti za stol za kojim je jeo ili će zasjesti u fotelju i izgubiti se u svojim mislima.

 ?? ?? Tuđman je u školi imao je sve do jedne petice, osim iz ćudoređa
Tuđman je u školi imao je sve do jedne petice, osim iz ćudoređa

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia