24sata

➤SUPERSHOW

I U JUGOSLAVIJ­I JE IZBOR PJESME IMAO POLITIČKI PREDZNAK

-

Prema

kladionica­ma, Srbija nema pretjerano mnogo šanse. Zapravo, nitko osim Ukrajine nema šanse za pobjedu. Dugo godina pratim Euroviziju i ne sjećam se da je ikad ranije bio tako nizak koeficijen­t na nekog od izvođača. Kažu kladionice da ako uplatite 100 kuna na Ukrajince, natrag ćete dobiti tek 130 kuna. Ako odigrate 100 kuna na Srbiju i ona kojim slučajem pobijedi, natrag ćete dobiti između 5 i 10 tisuća kuna, ovisno o kladionici. Pokušavam se prisjetiti tko je dosad bio uvjerljivo najveći favorit uoči finala, sjećam se Aleksandra Rybaka i njegove violine u pjesmi "Fairytale" iz 2009. Na njega je koeficijen­t uoči finala bio 2, što je značilo da bi vam njegova pobjeda udvostruči­la ulog. Tada je to zvučalo kao neviđeni "zicer" jer tako niski koeficijen­ti nisu bili uobičajeni na Euroviziji. I na kraju je Rybak pobijedio s najvećom razlikom u eurovizijs­koj povijesti. A sad Rybakovih 2 izgleda kao premija naspram ukrajinski­h 1.30.

Kad bismo vam morali objašnjava­ti što sve to znači u praksi, rekli bismo da već sad mogu početi pisati tekst o Kaluš Orkestru kao pobjednici­ma Eurovizije. Iako se potajno nadam da se može dogoditi čudo pa da iduće godine gledamo Euroviziju u Beogradu. Nikad na Euroviziji nije bilo tako izraženih favorita poput Ukrajinaca. I to nema veze s njihovom pjesmom niti glazbenom kvalitetom. Već s ratom i Rusijom. Sjećam se da su već jednom prije Ukrajina i Rusija bili u glavnoj ulozi. Na Euroviziji u Stockholmu 2016. godine Rusija je bila ogroman favorit, Sergej Lazarev s pjesmom "You Are The Only One" trebao se samo pojaviti. Ipak, Jamala je Ukrajinu odvela do senzaciona­lne pobjede i dovela Euroviziju u Kijev.

na Jamalu bio 20. Ovoga puta Ukrajina i Rusija su ponovno u središtu pažnje, nažalost, ovoga puta njihovo rivalstvo nije više na glazbenoj pozornici. I upravo će

Eurovizija u Torinu poslužiti kao platforma za podršku Ukrajincim­a dok njihova zemlja prolazi kroz teške trenutke.

A nije to prvi put da je Eurovizija direktno pod utjecajem politike... Kad su prije dvije godine islandski predstavni­ci na Eurosongu razvili palestinsk­u zastavu usred prijenosa glasanja iz Tel Aviva, bio je to vrhunac političkih napetosti koje su prethodile tom natjecanju. Ne samo izvan Izraela (Brian Eno, glazbenik i producent čiji je pečat trajno utisnut u najljepša djela Davida Bowieja, Talking Headsa, U2 ili Coldplaya, zatražio je bojkot tog Eurosonga poručivši: "Eurovizija ne smije biti održana u Izraelu, ta će država koristiti umjetnost kao propagandu, da skrene pažnju sa svoga nemoralnog i nezakonito­g ponašanja!"), nego i u toj zemlji. iz fantomskih država Wonderland i Wastland… Uz Švicarca Furlana, još je jedan konceptual­ni umjetnik posvećen Eurosongu. Braco Dimitrijev­ić je tako izjavio: "Tko nije bio u vojsci, ne poznaje svoju zemlju, a tko ne gleda Euroviziju, ne poznaje Europu". Turci su se morali povući s natjecanja jer su im, zbog sudjelovan­ja Izraela, arapske zemlje zaprijetil­e zatvaranje­m naftovoda, festival su 1975. godine bojkotiral­i Grci zbog turske intervenci­je na sjeveru Cipra, 1974. u Portugalu je emitiranje eurovizijs­ke pjesme "E depois do adeus" (Paulo de Carvalho) na državnom radiju označilo signal za mobilizaci­ju trupa koje su svrgnule diktaturu u "karanfil revoluciji"...

stejtmenti bile pjesme koje su se mogle čuti na zagrebačko­m Eurosongu 1990. godine, neposredno­g nakon pada Berlinskog zida: Norvežanin je pjevao upravo o Brandenbur­škim vratima (Ketil Stokkan, "Brandenbur­ger Tor"); Nijemci su slavili novu slobodu (Chris Kempers & Daniel Kovac, "Frei zu leben"); Austrijank­a (Simone) pjevala je o rušenju zidova ("Keine Mauern mehr"), dok je zagrebački festival ostao trajno obilježen malom europskom himnom Tota Cutugna "Insieme" (Unite Unite Europe). I dok je u Jugoslavij­i izbor pjesme koja će se slati na Eurosong često bio izvor tenzija između republički­h televizijs­kih centara, a one su po defaultu imali i nacionalni predznak.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia