24sata

Nije mi zabio gol pa sam ga pozvao na svoju svadbu

Čuvši golmanov krik, nije mi bilo važno zabiti gol već sam loptu ispucao u aut, ispričao je Mirza Jašarević, hitri napadač Slavije

- Piše: FRANJO LEPAN

Vječiti nogometni derbi između pleterničk­e Slavije i požeške Slavonije, koji je igran na pomoćnom terenu sajmišta u Pleternici, osim dobre igre dviju momčadi, pokazao je kako je u nogometu sve moguće, pa i nezapamćen­i Fair play. Bio je to dan kojega će se Mirza Jašarević (22), lijevo krilo Slavije i Mato Vasić (26), golman Slavonije, pamtiti cijeli život. Gledatelji su mogli svjedočiti potezu koji vraća vjeru u sport. I ne samo sport, vraća vjeru da dobre duše doista postoje i da je nogomet samo sport.

- Sada sam, osim fer i dobrog protivnika, dobio i doživotnog prijatelja. Dogodilo se nešto što nitko nije mogao predvidjet­i. U srazu pred mojim golom, Mirza me je nehotice povukao za ruku, čini mi se da je bilo više kako bi ostao na nogama nego što je bila neka loša namjera. Nezgodno sam pao i iskočilo mi je rame. Mislim da se bolan jauk čuo dosta daleko. Mirza je imao loptu u nogama i ispred sebe prazan gol. No nije htio zabiti, već je loptu ispucao izvan terena, svaka mu čast. Nažalost, to mi nije prvi put da imam problema s lijevim ramenom. Od ranije me muči rame, pa je nažalost operacija neizbježna - rekao je Mato Vasić, golman koji se oporavlja od ozljede. Igru je morao napustiti u 56. minuti, a umjesto njega na gol je stao Tomislav Blažević.

Mirza je napravio potez koji bi svugdje u svijetu bio označen fair playom godine. Gledatelji su nekoliko minuta aplaudiral­i. - Mirza, legendo - vikali su gledatelji ne

vjerujući vlastitim očima.

U situaciji kad je Mirza svojoj momčadi mogao donijeti izjednačen­je, odlučio je namjerno promašiti gol. Hrvatski nogometni savez svakako bi ga trebao nagraditi. Duela koji je prethodio fair-playu

- Ne sjećam se da sam Matu dotaknuo, ali kada sam čuo njegov krik više mi nije bilo bitno izjednačit­i, ni postići pogodak. U tom trenutku gubili smo 1-0 i moj bi gol bio izjednačuj­ući. Ma i da je bila značajnija utakmica, napravio bih isto - rekao je Mirza, koji je prije nekoliko godina došao iz Zvornika (BiH), gdje je igrao za Drinu.

- Dolasku u Slaviju prethodilo je igranje za Marsoniju. Tek sam ove sezone stigao u Slaviju, gdje mi je odlično.

Mirzin potez, koji je pokazao ljudskost i spremnost na vlastitu žrtvu kako bi pomogao drugima, pa i igraču iz suprotnog tabora, izazvao je velike simpatije kod publike koja je njegov potez nagradila burnim pljeskom. Do jučer malo poznati napadača, danas je glavna priča u Pleternici. Jašara, kako ga zovu prijatelji, danas svi zaustavlja­ju.

- I? Kako rame - pitao je Mirza Matu nekoliko dana nakon utakmice na istom dijelu travnjaka gdje se sve i odvijalo. Djelatnici kluba, koji rade na održavanju stadiona, prilazili su poznatom duetu i pružali ruku. Doživljava­ju ih kao dva nerazdvojn­a suigrača. I prijatelja.

- Dobro je prošlo, ali bilo je jako bolno. Za mjesec dana imam svatove, ženim se. Mirza, moraš mi doći u svatove, hoću da budeš uz mene u mojim najsretnij­im trenutcima. Fair play nije mogao doći u bolje ruke, zasluženo je proglašen igračem utakmice. Mirzi želim puno sreće - kaže Mato.

Mirza je bio vidno iznenađen pozivom. - Došao bih vrlo rado, ali već imam karte za Luksemburg, idem kod roditelja. Želim ti sve najbolje i puno sreće tebi i budućoj supruzi. Želim vam svako dobro u životu - ljubazno je odgovorio Mirza. Mirza igra nogomet od 14. godine. Igrao je u podmlatku Sarajeva, no do prve momčadi nije stigao. Put ga je odveo u Oriolik iz Oriovca. rođen je u Tuzli, gradu soli.

- Roditelji i dva mlađa brata žive u Luksemburg­u. Čuli su što sam napravio, rekli su mi: "Bravo, tako treba. Danas je najteže biti čovjek" - kaže jedan od najboljih napadača lige. Za svoj potez nagrađen je titulom igrača kola, a nagradu posvećuje obitelji koja je bila uz njega cijelu karijeru. U sljedećem kolu Slavija na svom terenu igra protiv Croatije iz Đakova, a već su sad dolazak najavili brojni navijači, kako bi uživo stisnuli ruku junaku pobjede protiv Slavonije. Mirza Jašarević zabio je ove sezone osam golova u Trećoj HNL Istok. Inače, toliko je zabio i Silvio Anočić, bivši igrač Rome, a danas Belišća.

Kraj priče je bajkovit. Mirza je u nastavku utakmice zabio dva gola i asisitrao za treći za pobjedu Slavije. I proglašen je igračem utakmice. Zar ste sumnjali u drugačiji ishod?

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia