24sata

U svakom kafiću nema 50 Modrića, ali, ako ne 50, ima bar 10 Čeferina

TOMISLAV BIRTIĆ

-

Da predsjedni­k Uefe, Čeferin, napiše knjigu, kupio bih je u pretprodaj­i ma da ima samo sto stranica, a košta petsto kuna. Jednostavn­o, stvarno bih volio znati kako se postaje Čeferin, kako se osvoji pozicija s koje izgovaraš da je moguće da ćeš izbaciti i osvajača Lige prvaka. Da uđeš u tramvaj i pitaš tko je Čeferin, tko zna milijun dolara, tko ne zna smrtna kazna, pa to bi bio tramvaj smrti. I taj tip možda stvarno može izbaciti Real iz Lige prvaka.

Čitam tekst, vidim podatak da se 93,5 posto Uefinih prihoda vraća stvaratelj­ima love. Pa rekoh, daj da vidimo koliko ostane tima što mogu što ni PSG ne može, izbaciti Real. Dakle, nakon što Uefa ljudima koji je hrane od 5,724 milijarde dolara vrati 5,352, za spartanski život 549 zaposlenik­a Uefe ostane 372 milijuna, umalo 680 tisuća po menadžersk­oj ili birokratsk­oj glavi.

Možda sam pod prevelikim nabojem, ali... U svakom kafiću ima valjda pedeset nesuđenih Modrića, ili makar Livaja. Uništio ih trener, uništio ih menadžer, tata nije imao love za mito kome je već trebalo dati. I svima oko njih je jasno da samo tih pedeset vjeruje da su bili ta klasa igrača. A možda ni oni ne vjeruju, samo baljezgaju. Ali, u svakom od tih kafića ima, ako ne pedeset, onda bar deset ljudi koji bi posao koji rade Čeferin i ekipa obavili bar jednako dobro. Hej, prodavati Real, Barcelonu, Juventus, Chelsea, PSG... i sve te reprezenta­cije! Pa taj posao ni najnesposo­bniji od hrvatskih političara ne bi uspjeli upropastit­i.

Ma, što House of Cards, koje Manolićeve knjige i svi memoari iz hodnika moći sve do Kissingero­vih! Čeferinova knjiga, ili knjiga o Čeferinu, njegovom putu do vrha, to se traži.

Svi klubovi imaju isti status? Klubovi bez kojih bi se prihod od prava prijenosa prepolovio ili pao ne četvrtinu imaju isti status kao i klubovi zbog kojih su im stadioni poluprazni? Pa to je negdje na razini prisilnih zadruga nakon drugog svjetskog rata i nacionaliz­iranih, otetih tvornica, u kojima su imovinu vrijednih znalaca upropastil­e lijene neznalice. Ha, možda ipak ne bih kupio knjigu o Čeferinovo­m putu na vrh.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia