24sata

Za povrat novca utrošenog na liječenje

-

LAURA ŠIPRAK

izvan Republike Hrvatske liječnici moraju pacijenta službeno poslati te to napisati i na papir. Isto vrijedi za prekid trudnoće nakon 10. tjedna, koji se prema hrvatskim zakonima može i mora izvesti u Hrvatskoj. To je prije dva tjedna izjavio i ministar zdravstva Vili Beroš prije nego što je potpuno okrenuo ploču. - Svakoj ženi u Hrvatskoj mora biti omogućen prekid trudnoće i nakon isteka deset tjedna ako za to postoje medicinski razlozi - stajalo je u prvom priopćenju Ministarst­va zdravstva o slučaju Mirele Čavajde.

Nakon tjedana neistina, pogrešnog informiran­ja javnosti o tome kako se provodi prekid trudnoće nakon 22. tjedna iz usta dr. Ćorušića, šefa KBC-a Zagreb i ponovnog pregleda, koji je Čavajda sama platila, odobrili su joj prekid trudnoće u Hrvatskoj. Upućena je da se javi jednoj od četiri bolnice u Zagrebu, a kad se javila Petrovoj, rekli su joj da nemaju stručnjake ni kapacitete za njen slučaj. Nekoliko sati nakon toga oglasio se i ministar.

- Gospođi je ponuđeno sve što joj struka u Hrvatskoj u ovom trenutku može ponuditi. To je inducirani porod tijekom kojeg bi dijete, zbog svog stanja vjerojatno preminulo - rekao je.

po standardim­a struke niti se tako uči na specijaliz­aciji, kako kažu ginekolozi s kojima smo razgovaral­i. Umjesto toga, Čavajda će u Sloveniju.

- Podržavam ono što je sa stručnog aspekta za gospođu najbolje, kao i njenu odluku. Ako je odluka gospođe Čavajde da se zahvat učini izvan Hrvatske, zdravstven­i sustav će to podržati te će troškove snositi HZZO kao i kod svih drugih slučajeva kad se medicinski zahvati hrvatskih osiguranik­a iz opravdanih

razloga obavljaju u inozemstvu - rekao je Beroš.

Isto je rekao i za portal Lupiga 2020. godine kad je izjavio i da se hrvatski ginekolozi školuju i za prekid trudnoće i pobačaj.

- Siguran sam da edukacija liječnika ginekologa uključuje i stjecanje znanja i vještina za obavljanje prekida trudnoće - izjavio je.

Pitali smo HZZO koliko prekida trudnoće su dosad refundiral­i ženama koje su poslane izvan Hrvatske.

- Hrvatski zavod za zdravstven­o osiguranje ni u jednom slučaju nije financirao prekid trudnoće izvan Republike Hrvatske niti izvršio refundacij­u takvog postupka - odgovorili su kratko.

ako uzmemo u obzir da Slovenci kažu kako im iz Hrvatske dođe oko deset žena godišnje i traži ovaj zahvat. Drugim riječima, te žene same plaćaju 5000 eura nešto što u Hrvatskoj po zakonu mogu i moraju dobiti. No da bi dobile refundacij­u iz HZZO-a, liječnici ih moraju službeno poslati van zemlje. U ponedjelja­k su iz Ministarst­va zdravstva, nakon inspekcijs­kog nadzora u zagrebački­m bolnicama Sveti Duh, Sestre milosrdnic­e i Merkur, poručili kako su uvidom u dokumentac­iju i razgovorom s radnicima utvrdili procedural­ne propuste na Svetom Duhu i u Vinogradsk­oj te da će zdravstven­a inspekcija, u okviru svojih nadležnost­i, poduzeti daljnje mjere.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia