24sata

U proteklih godinu

-

dana život nam je poskupio za 9,4 posto, kažu najnoviji podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Toliko su od travnja prošle do travnja ove godine porasle cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju. Na mjesečnoj razini - od ožujka do travnja ove godine, poskupljen­je je iznosilo 2,6 posto.

U godini dana najviše nam je poskupjela energija, više od 19 posto. Prijevoz je "skočio" za 16,4 posto, hrana i bezalkohol­na pića za 12,8. Slijede restorani i hoteli, sad skuplji 11 posto, pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva su rasli skoro deset posto, stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva ukupno su u prosjeku poskupjeli gotovo devet posto.

BOJANA MRVOŠ PAVIĆ

posto - došla je nova kolekcija. Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva rasli su za 5,3 posto, zbog viših cijena prirodnog plina i električne energije za kućanstva. Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstava skuplji su gotovo dva posto, a prijevoz 1,7 posto, zbog viših cijena goriva. Poskupljen­je hrane od 13 posto u godini dana nije malo, no zašto se nama potrošačim­a čini da sve sad plaćamo i puno više? Ne samo hranu nego sve što nam u kućanstvu treba. S tim se slaže i profesoric­a Marijana Ivanov s Katedre za financije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu.

proizvodim­a koje volim kupovati primjećuje­m da njihova cijena raste više. To znači da imaju osiguranu potražnju, a statistika u svoju košaricu uzima širok spektar hrane, tako da je moguće da proizvodi koje potrošač preferira nemaju toliko velik udio u košarici po kojoj se

- Da, i ja na

mjere cijene. Odatle prosjek poskupljen­ja, koji nam se čini manjim od stvarnog - pojašnjava profesoric­a. Na mesu, daje primjer, imamo paradoksal­nu situaciju.

- Neki dan sam vidjela kilogram pilećeg filea za 130 kuna. I junetina je jako poskupjela, ali svinjetina, primjerice, nije. Nju konzumira najmanje polovica stanovništ­va. U prosjeku, tako dobijete manje poskupljen­je mesa. Zato mislim da je hrana poskupjela i mnogo više od statističk­ih podataka. Moja je košarica, to sigurno znam, mnogo skuplja nego prije - zaključuje ekonomisti­ca. Na pitanje ima li u poskupljen­ju i špekuliran­ja odgovara kako sigurno ima. - Celuloza jest poskupjela, ali sigurno zalihe još nisu potrošene, zbog čega toaletni papir ne bi trebao biti tako skup, ili jestivo ulje. Ali jesu. Tržište se priprema za nestašice unaprijed, dižući cijene - kaže prof. Ivanov.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia