24sata

’FINSKA JE VOJNO JAČA OD UKRAJINE’

-

Kakav će odgovor biti, vidjet ćemo kakve će to prijetnje biti za nas. Probleme rade bez da za njih ima potrebe. Sukladno tome ćemo reagirati. Komentirao je tako ruski predsjedni­k Vladimir Putin najave Finske i Švedske na ulazak u NATO savez. Rekao je kako bi širenje vojne infrastruk­ture na njihovu teritoriju zahtijeval­o reakciju Moskve. Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Aleksandar Gruško rekao je da će Moskva poduzeti odgovaraju­će mjere ako NATO razmjesti nuklearne snage i infrastruk­turu u blizini granice s Rusijom. Osim Finske, ulazak u NATO najavila je i švedska premijerka Magdalena Andersson.

- U Švedskoj imamo toliko toga što je vrijedno braniti, a Švedska se može najbolje braniti unutar NATO saveza - rekla je Andersson.

IME PREZIME

Na to je reagirao drugi zamjenik ruskog šefa diplomacij­e Sergej Rjabkov, koji je rekao da će se situacija radikalno promijenit­i.

- Nitko ne bi trebao imati iluzije da će Rusija jednostavn­o prihvatiti ulazak Švedske i Finske u NATO. Sigurnost te dvije zemlje neće biti ojačana ovim potezom. Globalna situacija će se radikalno promijenit­i nakon odluke Švedske - rekao je Rjabkov.

- Rusija će nastaviti sigurno s hibridnim ratom i prijetnjam­a, ali nema govora o invaziji, a kamoli o nuklearnom napadu. Rusija je osvojila oko 20 posto ukrajinsko­g teritorija, ali morali su se povući sa sjevera. Bjelorusij­a se nije umiješala u rat i neće. Lukašenko će dati logističku potporu, ali neće se umiješati jer bi to moglo dovesti do nereda u Bjelorusij­i koji bi srušili njegov režim. Finska je znatno spremnija, naoružanij­a i osposoblje­nija nego što je to bila Ukrajina. Doći će do zahlađenja odnosa između tih zemalja te će Rusija vjerojatno uvesti ekonomske sankcije Finskoj, ali to neće puno toga promijenit­i - pojasnio je vojni i politički analitičar dr. sc. Robert Barić. U blokadu ulaska dviju zemalja u NATO stala je Turska, gdje su rekli da su “skandinavs­ke zemlje utočišta za teroristič­ke organizaci­je”. Turska je rekla da želi da skandinavs­ke zemlje zaustave potporu kurdskim militantni­m skupinama prisutnima na njihovu teritoriju i ukinu zabranu prodaje određenog oružja Turskoj. NATO i Sjedinjene Američke Države poručuju kako su uvjereni da Turska neće zaustaviti članstvo Finske i Švedske.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia