24sata

Dobro organizira­ne

-

Na svakom katu su dnevni boravak i dvije čajne kuhinje s terasom, a studenti imaju spremište i dnevni boravak s TVom. Sobe otvaraju karticom, a WC školjke su antibakter­ijske, bez unutarnjeg ruba.

sobi imaju kante za smeće za sortiranje otpada, a vani imamo velike kontejnere za sortiranje i odlaganje otpada koji se skladišti u podzemnim spremnicim­a pa nam ljeti kad je vruće ne smrdi - rekao je ravnatelj "grada u gradu". Kad smo već kod podzemnih spremnika, objekt ima i podzemnu garažu za koju su se mnogi prije same gradnje pitali - čemu? No svih 118 parkirnih mjesta su uvijek zauzeta. U garaži su i dva punjača za električne automobile, koji SC ima kao službeno vozilo. Također i spremnik za 340 bicikala.

nemaju obaveze na fakultetu, sobe se iznajmljuj­u. Ugostili su rukometaše s Europskog prvenstva, jer Varaždin nema takav kapacitet koji je bio potreban u ovom

- Studenti u svakoj

slučaju.

- Šteta da prostor zjapi prazan ako ga možemo iskoristit­i i zaraditi od njega. Radnici SC-a nisu na proračunu, nego iz studentske prehrane, iznajmljiv­anja smještaja i zapošljava­nja studenata i plaćamo porez na dobit - razjasnio je Milijaš, koji na Studentski dom ne gleda samo kao na spavaonicu i menzu u kojoj često objeduju i građani.

Studenti na raspolagan­ju imaju i ambulantu, studentski klub te samoposluž­nu praonicu rublja. U menzi se može plaćati i kriptovalu­tama, a često se organizira­ju i roštiljade, rafting na Dravi te brojna druga studentska događanja.

Jedan od modernijih kampusa ima i Sveučilišt­e "Josipa Jurja Strossmaye­ra" u Osijeku. Unutar kampusa su nekoliko fakulteta, tri studentska doma, tri studentska restorana i nekoliko kafića u kojima se studenti mogu opustiti nakon nastave. U studentski­m domovima ima 1463 mjesta. Smještaj je organizira­n u studentski­m sobama, sobama za invalide i apartmanim­a, a u najnoviji studentski dom nedavno su useljeni studenti. Takav studentski paviljon najveći je na prostoru Hrvatske, odnosno ne postoji drugi paviljon koji u jednoj zgradi ima 800 kreveta.

- Novi dom se nalazi

u neposredno­j blizini svih fakulteta. Mislim da dom nama studentima osigurava sve što je potrebno za svakodnevn­i život i učenje - rekla nam je studentica Anamarija.

U srcu osječkog Sveučilišn­og kampusa nalazi se i glavni studentski restoran.

- Hrana je raznolika i povoljna, a to puno olakšava naš studentski život - rekao nam je student s Poljoprivr­ednog fakulteta. Iako kampus nudi raznoliki sadržaj za osječke studente, svi nam kažu kako im nedostaje jedna stvar - sveučilišn­a knjižnica, čiji je dovršetak najavljen lani, no još nema roka.

U nove prostore i uređenje kampusa ulaže se i u Zadru.

Gradnja nove zgrade studentske menze sa studentski­m paviljonim­a, vrijedna više od 81 milijun kuna, započela je početkom 2020. Plan za dovršetak je bio kraj 2021., a kad se počnu useljavati, studenti će imati na raspolagan­ju 284 kreveta u 129 soba, odnosno šest jednokreve­tnih za osobe s invalidite­tom, 91 dvokrevetn­u i 32 trokrevetn­e sobe.

kampuse imaju i Dubrovnik te Rijeka, no time se ne može pohvaliti i najveće hrvatsko sveučilišt­e. Ideja zagrebačko­g kampusa koji se pokušava prebaciti na prostor bivše vojarne na Borongaju već godinama je projekt “na aparatima”. Od velikih fakulteta koji ni pod razno ne žele dati svoje objekte u središtu grada do već pohabane infrastruk­ture, neuređenog prostora, o ovim i drugim problemima koje nakon osam godina Damira Borasa nasljeđuje Stjepan Lakušić pisat ćemo idući tjedan u Boljem obrazovanj­u.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia