24sata

UŠLI U POVIJEST: MI SMO SVJETSKI PRVACI U DEBATIRANJ­U...

Lovro Šprem i Tin Puljić prvi su tim u povijesti natjecanja koji je ušao u svjetsko finale debatnog natjecanja, a da im engleski jezik nije materinji

- Piše: MARTA DIVJAK

Kad sam saznao da smo pobijedili na Svjetskom sveučilišn­om debatnom prvenstvu, skočio sam sa stolca od sreće. I dalje imam negdje taj video, rekao nam je ekonomist Lovro Šprem (26). On je s prijatelje­m Tinom Puljićem (25), zagrebački­m magistrom politologi­je, u srpnju 2021. u organizaci­ji Južne Koreje osvojio to veliko međunarodn­o natjecanje. Pandemija je spriječila da se natjecanje održi uživo, pa su momci debatirali iz svojih stanova, zavaljeni u fotelje. Dečki već nekoliko godina nižu odlične rezultate na europskim natjecanji­ma. - Definitivn­o smo željeli tu pobjedu, znali smo da to možemo. 2019. smo u Cape Townu postali prvi tim u povijesti kojem engleski nije materinji jezik, a koji se plasirao u finale svjetskog natjecanja u debati. Bili smo korak do pobjede - rekao je Tin. Zanimljivo je spomenuti da većina prestižnih sveučilišn­ih timova, poput onih s Harvarda, Stanforda, Oxforda i Cambridgea, ima trenere koji su bili prvaci u debatiranj­u, a naši su se dečki za sva natjecanja pripremali sami. Debatno natjecanje koncipiran­o je tako da dvije ekipe dobiju teme o kojima će raspraviti te im nasumično dodijele stranu, s kojom se debatanti nužno ne slažu na osobnoj razini. Debata, u kojoj sudjeluje osam natjecatel­ja, traje sat vremena, uz govore od sedam minuta. Nakon debatiranj­a suci odlučuju o pobjedniku.

- Bili smo članovi srednjoško­lskih debatnih klubova, no tad smo Tin i ja bili protivnici. Svidjele su nam se debate koje su ti klubovi održavali, ostali smo u priči i osnovali Zagreb Student Debate Forum priča nam Lovro. Ne planiraju se više natjecati, ali će ostati u svijetu debata. Žele pomagati drugima da se pripreme za natjecanja, a Lovro će se na nadolazeće­m natjecanju u Madridu prvi put okušati i u suđenju. Kako zaključuju uz smijeh, nema potrebe da se nakon osvajanja titule dalje natječu, može samo ići na lošije.

 ?? ?? Natjecali su se online i pobijedili iz fotelja
Natjecali su se online i pobijedili iz fotelja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia