24sata

SLUČAJ ČAVAJDA OTKRIO JE NEMAR I SAMOVOLJU

Mirela Čavajda primorana je medicinsku skrb tražiti vani, a inspekcija je učinila sve da ministar zdravstva Vili Beroš ne bude odgovoran

- Piše: LAURA ŠIPRAK

Mirela Čavajda ići će u Sloveniju

na zakonom zajamčeni zahvat prekida trudnoće zbog tumora na glavi fetusa. I tako se Ministarst­vo zdravstva opralo: doktori koji su je odbili i usmeno je poslali u Sloveniju neće morati obaviti zahvat za koji su školovani, a HZZO će joj refundirat­i troškove samo ako je neka od bolnica, u ovom slučaju KBC Zagreb, i službeno pošalje na liječenje u inozemstvo. Stigli su i rezultati inspekcijs­kog nadzora, kojim su utvrđene procedural­ne pogreške za koje će odgovarati pojedini djelatnici.

- U segmentu pružanja zdravstven­e skrbi, utvrđeno je da je pacijentic­i pružena sva raspoloživ­a zdravstven­a usluga u okvirima struke i zakonskih odredbi u Republici Hrvatskoj - tvrde iz Ministarst­va.

No nije poštovana zakonska odredba koja kaže da Čavajda ima pravo na prekid trudnoće u Hrvatskoj nakon 10. tjedna u slučaju da se utvrde tjelesna i duševna oštećenja ploda. Ovom rečenicom izuzeli su od odgovornos­ti ministra Beroša, čiji

resor evidentno ne funkcionir­a. Da Čavajda nije javno progovoril­a, spadala bi u onih 10 Hrvatica godišnje koje same plate zahvat u Sloveniji. Ali onda ne bi ni doživljava­la napade prolifera i liječnika na čelu sa šefom KBC-a Zagreb, Antom Ćorušićem. Ona je 19. travnja došla na pregled u Sveti Duh. Kako je inspekcija poslije utvrdila, nastao je propust jer je čekala devet dana na rezultate pretraga. Nakon toga, umjesto da je upute gdje može dobiti prekid trudnoće, koji je zajamčen zakonom, i umjesto da osnuju prvostupan­jsku komisiju, savjetuju joj usmeno da ode u Sloveniju. Tako su oni oslobođeni odgovornos­ti, a HZZO joj ne treba platiti liječenje.

U šoku razgovara s odvjetnico­m,

koja joj prva govori da je prekid trudnoće njeno zakonsko pravo. Odluči istupiti i u javnost jer je svjesna kako je to jedini način da se stvari promijene. U Sloveniji joj govore da je riječ o teratomu i kako je nemoguće da dijete preživi porođaja, ako ne umre prije u njoj. Osim toga, oni joj prvi govore koje su opasnosti za nju. Ministar Beroš u prvi mah šalje priopćenje u kojem govori da se zahvat može i mora obaviti u Hrvatskoj.

No onda su osnovali čudnu komisiju

od sedmero ljudi, na čelu s dr. Antom Ćorušićem, koja je unatoč nalazima donijela odluku da nema pravo na prekid trudnoće. I tu se postavlja pitanje - ako nisu donijeli odluku na temelju nalaza, na temelju čega su odlučili. Beroš mijenja priču i počinje govoriti o tome da će se dijete roditi živo, iako svi nalazi govore suprotno. Ćorušić je pogrešno iznio u javnost da se zahvat radi komadanjem. Demantiral­i su ga i naši ginekolozi, ali i Slovenci. Nakon toga u javnost više nije istupio. Beroš je razgovarao i s 40-ak ginekologa, koji nisu ni smjeli niti mogli vidjeti nalaze gospođe Čavajde. Na kraju su joj odobrili prekid trudnoće, no Ćorušić na televiziji izjavljuje da će je kolege poslati u Sloveniju. Što su i učinili uz obrazložen­je da joj ovdje ne mogu pružiti zdravstven­u skrb koja joj je potrebna.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia