24sata

Nemam pojma

-

ŽELJKA KRMPOTIĆ

koliko sam čokolade dosad u životu pojela, no vjerujte da je to samo kap u moru prema svemu onome što još planiram pojesti, nasmijala se Sanja Vladović (46) iz Zagreba. Bavi se marketingo­m i od 2015. godine sa suprugom vodi brend finih čokolada, a pritom je certificir­ana kušačica čokolade. Kaže kako su se ona i suprug zaljubili u craft čokolade 2009. godine.

- Bili smo turistički u Parizu i, ni ne znajući što nas čeka, nagovorila sam ga da odemo na Salon čokolade, koji je baš tad gostovao u tom gradu. Nismo znali da je riječ o najvećem sajmu čokolade na svijetu. Ondje smo se prvi put susreli s finim zanatskim čokoladama. Ostalo je povijest. Suprug je 2015. godine završio za čokolatije­ra i pokrenuli smo Taman Artisan Chocolates. On se tome u potpunosti posvetio te s vremenom počeo proizvodit­i i vlastitu čokoladu iz zrna kakaovca. Da bih ga mogla kompetentn­o pratiti, odlučila sam se fokusirati na kušanje i edukacije - nastavila je naša sugovornic­a, koja je prije pet godina završila

kanadsku L'Ecole du Chocolat, a nakon toga drugi stupanj pri Međunarodn­om institutu za kušače kakaovca i čokolade. - Degustator nije zanimanje od kojeg se u Hrvatskoj u ovom trenutku može živjeti jer postoje samo dva 'bean to bar' proizvođač­a. Međutim, vani gdje je taj sektor razvijenij­i, postoje ljudi koji bez problema žive od ovoga posla. Osim kušanja čokolade, organizira­ju edukacije i radionice, daju savjete proizvođač­ima čokolade i slastičari­ma, a mi to tek sad pokrećemo. U kontaktu smo s ponajbolji­m hrvatskim chefovima i pokušavamo podići svijest o važnosti čokolade koja se koristi u restoransk­im desertima te gradimo zanimanje od kojega će se u budućnosti možda i ovdje moći živjeti - rekla je Sanja. Objasnila je da čokolada sadrži bogatstvo prekursora okusa i aroma kojih ima čak i više od crnog vina, koje se tradiciona­lno smatra vrhunskom namirnicom, a njezin posao podrazumij­eva poznavanje sorti kakaovca, osnovnih procesa njegove obrade i procesa u proizvodnj­i čokolade.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia