24sata

STALNIM KUŠANJEM STVARAJU SE MENTALNE MAPE AROMA

-

Kaže da u svakoj od tih faza proizvodnj­e nastaju promjene koje utječu na okuse i arome u čokoladi. Fine craft čokolade, smatra ona, neusporedi­ve su s industrijs­kima, na koje je prosječno nepce naviklo.

zato što dolaze od kakaovca kontrolira­nog podrijetla koji je kvalitetno obrađen, može se osjetiti niz okusa i aroma. Postoji puno sorti kakaovca i među njima su se iskristali­zirale one koje su izrazito bogate prekursori­ma okusa i mirisa. Svatko može biti kušač jer je to trening. Naime, svi se rađamo s osjetilima okusa i mirisa, koja su kod nekih više ili manje izražena, no stalnim kušanjem i pamćenjem okusa te stvaranjem mentalnih mapa aroma možemo postići istinsko uživanje i poznavanje čokolade. Kad kažem trening, mislim na gotovo sportski trening koji podrazumij­eva redovito kušanje, no uz to je potrebno savladati i puno teoretskog znanja - smatra Sanja dodajući kako je vrlo važno znati kako pravilno kušati čokoladu.

- Treba joj dati vremena, ne gristi je, nego staviti kockicu na jezik i pustiti da se otopi jer se s vremenom otpuštaju čestice koje nose okuse i arome. Kod kupnje čokolade najvažnije je čitanje i razumijeva­nje deklaracij­a i vrhunske čokolade ne trebaju imati više od dva do tri sastojka, no najvažnije je da nema umjetnih aditiva i aroma, kao ni zamjenskih masnoća kao što je palmino ulje ili slična biljna ulja koja se dodaju umjesto kakao maslaca. Također, ne bi trebala imati bijele mrlje jer one upućuju na nepravilno skladišten­je gdje je bila izložena visokoj temperatur­i ili vlazi zbog koje cvjeta šećer ili kakao maslac te se pojavljuje bijeli sloj. Ta čokolada nije pokvarena i može se jesti, ali kvaliteta nije ista - rekla je Sanja dodajući da u čokoladi treba uživati svjesno, a prebrza konzumacij­a nudi samo osnovne okuse i slatkoću šećera.

- Različite sorte i podneblja donose različite

- Kod finih čokolada,

profile, pa tako s Madagaskar­a dolaze svježe i voćne arome uz vrlo suptilne kiseline, dok iz nekih drugih dolaze čokolade s notom pikantnost­i ili pak cvjetnim aromama. Kvalitetni kakaovac dolazi sa svih strana svijeta i treba biti hrabar i kušati što više čokolada te tako otkrivati vlastiti ukus - kaže Sanja.

- Danas se puno govori i o crnoj, gorkoj čokoladi, no istina je da pretjerana gorčina u čokoladi nije poželjna i može biti znak preprženog zrna koje se javlja u proizvodnj­i zbog nekvalitet­nog kakaovca. Takva zrna pretvaraju se u jako tamnu čokoladu i time proizvođač pokušava sakriti nedostatke, no odaje ga pretjerana gorčina - otkrila je Sanja zaključuju­ći da, kao i kod vina, treba znati podrijetlo kakaovca, vrijeme berbe, način obrade i fermentaci­je te sušenja jer tek sve komponente zajedno, ako su ih proizvođač­i napravili kako treba, daju puni i vrhunski okus čokolade koji ostaje za pamćenje.

 ?? ?? Sanja ističe da je kušanje čokolade slično kušanju vina zbog puno vrsta kakaovca
Sanja ističe da je kušanje čokolade slično kušanju vina zbog puno vrsta kakaovca
 ?? ?? Treba joj dati vremena, ne gristi je, nego staviti kockicu na jezik i pustiti da se otopi
Treba joj dati vremena, ne gristi je, nego staviti kockicu na jezik i pustiti da se otopi

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia