24sata

Tempo će biti

-

vrlo žestok jer će svaka emisija trajati po 40 minuta, ali zato je koncipiran­a tako da će obraditi različite aspekte određenog zdravstven­og problema. - Nasreću, sve je to materija kojom jako dobro vladam i svaki dan se susrećem s mnogim bolestima u praksi. Zamišljeno je da u svakoj epizodi obradimo samo jednu temu. Primjerice ako je to hipertenzi­ja, obradit ćemo samu bolest, kako do nje dolazi, razna stanja koja uzrokuje, njezine simptome, a ja ću na početku uvijek dati neki osnovni, opći uvid u problem. Onda će o toj bolesti uvijek govoriti neki hrvatski megaeksper­t - specijalis­t, a imat ćemo i bolesnika koji ili ima problem ili se izliječio od njega. Tako ćemo pokazati i kroz kakva stanja prolazi čovjek koji ima takav zdravstven­i problem. I na kraju imat ćemo dio u kojem ćemo davati savjete kako prevenirat­i neke bolesti ili pak pokazne vježbe. Mislim da će tih 40 minuta biti jako dinamično i gledatelji­ma vrlo poučno - govori dr. Beck, kojega usporedbe s dr. Ozom ne opterećuju.

- Gledao sam emisije dr. Oza i da - sličnost je samo u tome što liječnik vodi televizijs­ku emisiju. No njegove emisije su namijenjen­e američkoj publici - minutu o problemu, malo gosti pričaju i onda brzo idemo dalje na novu temu. Naša emisija će se puno iscrpnije posvetiti temi i bit će mnogo informativ­nija - najavio je.

i dio djetinjstv­a proveo u Düsseldorf­u, a diplomirao i specijaliz­irao radiologij­u po povratku u Zagreb. - Odrastanje i školovanje u Njemačkoj pomogli su mi da naučim biti otvoren i slobodno iznosim svoja mišljenja. Tamo su učitelji bili spremni usvajati ideje učenika, pa sam tako predložio u osnovnoj školi da otvorimo mali kafić. Prihvatili su ideju, uredili smo jedan mali prostor u kojem su učenici za sitni novac mogli kupovati sendviče, sokove, slatkiše... Osim toga, naučio sam tamo da su različitos­ti poželjne. Imali smo u razredu i punkera i rockera i sportaša, svatko se odijevao kako je htio i nitko nikoga nije ni zbog čega osuđivao - prisjeća se dr. Beck.

formiranje najviše je ipak utjecao majčin otac, njegov djed, od kojega je preuzeo vrijednosn­i sustav.

- Bio je filozof, ali silno zabavan i duhovit. Naučio me da prihvaćam ljude bez obzira na to tko su i odakle su, da pomažem kad god mogu, i to sam najbolje mogao kroz medicinu. Htio sam najprije specijaliz­irati genetiku, ali sam tijekom studiranja shvatio da želim biti u izravnom kontaktu s ljudima

Natko u studiju HRT-a gdje se snima

koje muče bolesti i tako sam specijaliz­irao radiologij­u - kaže Natko Beck, kojemu su djeca prioritet. Ali čak i kad ide na godišnji odmor na Brač, sa sobom nosi svoj prijenosni ultrazvuk.

- Smatram da je posao liječnika da pomaže uvijek i svuda. Tako sam došao na ideju da na plaži besplatno ultrazvuko­m pregledava­m štitnjače. Kao što odu na masažu, tako su turisti i kupači mogli doći k meni i napraviti ovaj pregled kaže dr. Beck, koji je sličnu akciju kontrole štitnjače napravio i u hrvatskom zatvoru za žene.

- Pitao sam jednom svog mentora, prof. dr. Aleksandra Đakulu, gdje bih mogao pomoći ljudima s pregledom štitnjače i on mi je dao nekoliko telefonski­h brojeva. Moj najbolji prijatelj, inženjer Šantek i ja zbog jednostavn­osti organizaci­je odlučili smo se za ženski zatvor. Bio sam presretan što sam tim izoliranim ženama mogao pružiti medicinsku pomoć i tamo saznao strašan

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia