24sata

Nakon proglašenj­a

-

epidemije bolesti Covid-19 u Hrvatskoj na snagu su stupile izmjene zakona koje su građanima omogućile da mogu koristiti svoje dokumente, prije svega osobnu iskaznicu, ali i putovnice i vozačke dozvole, iako im je istekao rok na koji su izdane. Izmjene zakona kojima je produljen rok valjanosti osobnih dokumenata stupio je na snagu 10. ožujka 2020. Takvi dokumenti smatraju se valjanima najdulje 30 dana nakon dana proglašenj­a prestanka epidemije korona virusa u Hrvatskoj, koje nam se, prema nekim naznakama, bliži.

SAD je početkom tjedna proglasio "kraj pandemije", a glavni direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesu­s je kazao da se kraj pandemije nazire, ali da nije tako blizu. Članovi Stožera civilne zaštite uvijek su oprezni kad je riječ o eventualno­m proglašenj­u kraja epidemije, no sigurno je da će nakon toga mnogo Hrvata koji koristi istekle dokumente morati zatražiti nove.

Pitali smo

MUP koliko imaju takvih dokumenata u

HELENA TKALČEVIĆ

službenoj evidenciji te jesu li spremni za eventualnu "navalu" ako ih svi oni kojima trebaju novi krenu tražiti u isto vrijeme.

- Na dan 21. rujna 2022. u službenim evidencija­ma Ministarst­va evidentira­no je 155.575 osobnih iskaznica koje su izdane punoljetni­m hrvatskim državljani­ma s prebivališ­tem u Republici Hrvatskoj, a kojima je prije 15 i više dana istekao rok na koji su izdane (između 10. ožujka 2020. i 5. rujna 2022.) - kažu iz MUP-a.

isteklih putovnica, čak 361.016, no iz MUP-a podsjećaju kako putovnica nije obvezan dokument te kako građani općenito ne mijenjaju putovnice nakon isteka roka važenja osim ako ne planiraju putovanje u neku od država za koje nije dovoljna osobna iskaznica. Najmanje je vozačkih dozvola s isteklim rokom valjanosti, njih 68.106.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia