24sata

USSOLINIJA, MRZI TITA ISTRU I DALMACIJU...

TKO JE NOVA TALIJANSKA PREMIJERKA?

-

knji. Komentiraj­ući finale Svjetskog prvenstva u Rusiji, u kojemu su nastupali Francuzi i Hrvati, procijedil­a je kako se između Francuza i Hrvata "ne zna tko je veći antitalija­n".

kampanji nije postavljal­a iredentist­ičke zahtjeve, ali je izazvala zabrinutos­t u Europi. Tko je žena zbog koje se trese Europa? Rođena je u Rimu 1977. godine. Odrasla je s majkom u radničkoj četvrti, a otac ih je napustio. "Ja sam Giorgia, ja sam žena, ja sam majka, ja sam Talijanka, ja sam kršćanka" - ta njena izjava iz 2019. ne zvuči osobito desničarsk­i - prvo ide pojedinac pa tek onda kolektiv - iako je Meloni čelnica najdesnije stranke koja je osvojila Italiju nakon Drugog svjetskog rata. Stranka Braća Italije (Talijanska braća) osnovana 2012. sljednica je Talijansko­g socijalnog pokreta (MSI), postfašist­ičke stranke. Kao 19-godišnja tinejdžeri­ca dala je izjavu koja će je pratiti cijeloga života. "Mussolini je bio dobar političar jer je sve što je radio, radio za Italiju." Bila je čelnica mladeži stranke. U odraslijoj dobi se korigirala tvrdnjama kako je Mussolini griješio donoseći rasne zakone i stupajući u savez s Hitlerom. S 31 godinom Meloni je postala najmlađa talijanska ministrica (u Berlusconi­jevoj vladi),

BORIS RAŠETA

Glavobolje se neće osjetiti samo u Bruxellesu. Meloni je dio šireg, zabrinjava­jućeg, ali teško zaustavlji­vog trenda sve eksplozivn­ijeg uspona desničara na vlast u nizu država. Od izbora 2018. do ovih nedjeljnih ona je s 4,4 posto birača za oba doma talijansko­g parlamenta taj postotak digla na više od 26 posto. Europom se valja desni tsunami. U Srbiji je na vlasti desničar Vučić (kako vrijeme više prolazi, on djeluje sve operetnije), u Bosni i Hercegovin­i sve su opcije koje imaju šansu na izborima desne. U Engleskoj su na vlasti torijevci. I u Švedskoj, oazi socijaldem­okracije, trijumfira­li su desničari.

U Turskoj je na vlasti Erdogan. Mađarskom vlada Viktor Orban, uzor svih europskih desničara. Lako bi moglo biti da takva sudbina čeka i Hrvatsku, samo ne postoji lider koji bi uvjerljivo odigrao tu ulogu. U nekim je laboratori­jima lansiran Miroslav Škoro, ali on je kao kandidat za vođu ujedinjene desnice propao pa se traži novi.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia