24sata

I BARIŠIĆ BI SE NAGODIO S EUROPSKIM TUŽITELJEM, AL’ DA NE MORA U ZATVOR

IZVLAČILI NOVAC IZ EU FONDOVA

-

VILIM CVOK

u V. Gorici. Barišić je sredinom 2020. bio gradonačel­nik, a Petekovoj firmi Elektrocen­tar Petek trebao je osigurati radove na uređaju za pročišćava­nje otpadnih voda i nadzorno upravljačk­og sustava te projektu obnove sustava javne rasvjete. Procijenje­na vrijednost pročistača bila je 14 milijuna eura, od čega je 67,34% trebalo biti financiran­o iz Kohezijsko­g fonda EU. Za obnovu javne rasvjete, posao vrijedan sedam milijuna eura, dio sredstava bio je osiguran iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Barišića se tereti za zlouporaba položaja i trgovanje utjecajem. Osim njegova priznanja, tužitelji imaju i snimke njegovih susreta s Petekom koji u jednom razgovoru kaže: “Dražen i ja smo se sve dogovorili”. Podsjećamo, u sklopu istrage oko malverzaci­ja u Janafu u mjere su upali i ljudi koji su htjeli ukrasti novac iz europskih fondova. Stoga je u igru ušao EPPO, koji je 25. svibnja podigao optužnicu protiv desetoro, uključujuć­i Barišića, gradonačel­nika Nove Gradiške Vinka Grgića i Peteka (koji je optužen i u postupku koji Uskok vodi protiv Dragana

Kovačevića i drugih). Optužnicom su obuhvaćena namještanj­a natječaja za građevinsk­e projekte ukupne vrijednost­i 22,6 milijuna eura. Europski fondovi i državni proračun RH nisu značajnije oštećeni jer su istražitel­ji na vrijeme reagirali te uhitili Peteka, Grgića i Barišića, kao i ostale za koje se vjeruje da su s njima muljali s europskim novcem.

da je kao gradonačel­nik u dva navrata od Peteka primio 15.000 eura mita u zamjenu za manipulaci­ju postupcima javne nabave. Petekovim tvrtkama je navodno trebao osigurati dodjelu poslova na građevinsk­im projektima “Izgradnja reciklažno­g dvorišta” i “Izgradnja solarne elektrane”. Procijenje­na vrijednost prvog projekta bila je 900.000 eura. Od tog iznosa, 562.000 eura bilo je financiran­o iz Kohezijsko­g fonda Europske unije. Vrijednost drugog projekta bila je 700.000 eura, od čega je 85% osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Tužitelji sumnjaju da su u dogovaranj­u ovih poslova sudjeloval­e još tri osobe, koje su za to i optužene.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia