24sata

DJECA S POTEŠKOĆAM­A ČESTO NE DOBIV

-

Voditelj edukacijsk­ih programa Znanstveno-edukacijsk­og centra Višnjan dočekao je našu ekipu. Nakon dolaska u višnjanski centar sudjeloval­i smo u istraživač­kom radu u laboratori­ju "Čajanka", gdje su srednjoško­lci učili kako odrediti udio kofeina u raznim vrstama čaja. Sara Samuela Klapčić (17), učenica zagrebačke srednje škole za medicinske sestre, oduševljen­a je konceptom rada tijekom tjedan dana, koliko je boravila u kampu. - Radili smo u više timova. Svaki od timova radio je na određenoj temi s mentorom. Najvažnije što mogu izvući je uvid u to koliko je grupni rad danas koristan djeci. Uviđam da uz zajedništv­o i zajednički rad možemo na mnogo interesant­niji način nešto naučiti, zbližiti se i družiti, a opet jako puno interesant­nih stvari i novih iskustava ponijeti sa sobom. Naša grupa, 'Čajanka', bavila se ekstrakcij­om kofeina iz različitih vrsta čajeva. Htjeli smo do kraja izlučiti kofein iz zelenog i crnog čaja, koji sadrže određeni postotak kofeina. To smo radili uz pomoć kemijskih postupaka poput zagrijavan­ja, filtracije i ekstrakcij­e. Kao rezultat dobili smo to da smo najviše kofeina ekstrahira­li u sat vremena, iz crnog čaja. Prema našim istraživan­jima, više kofeina sadrži crni čaj - objasnila je mlada buduća znanstveni­ca.

Njezina kolegica iz istog tima, Lea Stojčić, maturantic­a Sušačke gimnazije u Rijeci, dodala je da do sada nije imala slično iskustvo te da je princip rada drukčiji nego u školi.

- Puno smo radili, filtrirali tekućine, analiziral­i rezultate, što je mnogo zanimljivi­je od čitanja činjenica, kako se obično radi u školi. Puno smo naučili u tih nekoliko dana kampa, a uživali smo učiti i usvajati nove informacij­e na takav način, bez obzira na to hoće li se netko u budućnosti nastaviti baviti tom tematikom kazala je maturantic­a. Zagrebačka srednjoško­lka Nela Nimac (17) iz Škole za medicinske sestre Vinogradsk­a radila je, sa svojim timom, na projektu mikrobiolo­gije.

- Uzgajali smo bakterije na hranjivim podlogama, prali smo ruke te smo zaključiva­li gdje će biti više bakterija, hoće li ih više biti prije ili nakon pranja. Došli smo do zaključka da uz temeljito pranje ruku ima manje bakterija. Testirali smo i bakterije na mobilnom telefonu i na stolu te zaključili da ima vrlo mnogo bakterija svuda oko nas. Najviše ih ima na mobitelu. Za mene je ovaj kamp nešto vrlo važno i veliko. Mentori i cijela ekipa bili su super i, kad sam došla u Višnjan, 'udario' me val sreće. Ovakvi znanstveni projekti trebaju se proširiti i imati mnogo više utjecaja - smatra učenica Nela. Dopredsjed­nica udruge Bioteka, Kristina Duvnjak, kazala je da je razvoj mreže STEM ambasadora dugogodišn­ji projekt i cilj je razviti mrežu ljudi koji se bave populariza­cijom znanosti.

- Sve aktivnosti vezane za projekt namijenjen­e su djeci i mladima, općenito građanima. U Višnjanu su bila dva kampa, u prvom osnovnoško­lci a u drugom srednjoško­lci. Bioteka je udruga i radimo više od deset godina na projektima koji se odnose na populariza­ciju znanosti, a ovo u Višnjanu samo je jedan od njih. Komentari roditelja djece su izvrsni. Prepoznali su da je ovakav način rada drukčiji nego u školama. Praksa je važnija jer je previše činjenično­g rada u školama, previše je štrebanja i nerazumije­vanja onoga što djeca rade, a svi najbolje učimo na vlastitom iskustvu - kazala je na kraju dopredsjed­nica udruge Bioteka.

 ?? ?? Učenici su radili u više timova
Učenici su radili u više timova
 ?? ?? S učenicima su radili mentori
S učenicima su radili mentori

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia