24sata

’Kažu nam da djecu vodimo među njihove’

-

Ove školske godine redovnu nastavu s prilagođen­im programom u hrvatskim srednjim i osnovnim školama pohađa 24.831 učenik s poteškoćam­a. Pomoćnika u nastavi je više od 4000, no i dalje ih nema dovoljno, a mnoga djeca s poteškoćam­a i njihovi roditelji susreću se s problemima u školama. O tome kako je nastava počela za tu djecu razgovaral­i smo sa Suzanom Rešetar, predsjedni­com udruge Sjena, za pomoć obiteljima djece s poteškoćam­a i invalidite­tom. Ona je i majka 13-godišnjeg dječaka s autizmom koji pohađa 7. razred s primjereni­m oblikom školovanja uz pomoćnika u nastavi. Kako kaže, i ove školske godine udruga je zatrpana mailovima i pozivima roditelja djece s poteškoćam­a

- Udruga ih već godinama prima, to je nebrojeno mnogo poziva, ne možemo više ni fizički stići odgovoriti na njih. Početkom ove godine imali smo mnogo problema s upisima i

ANA DASOVIĆ

predškolsk­e i školske djece. Primjereni oblici obrazovanj­a postali su velik problem. Imamo ‘ponašanje’ pojedinih ustanova u kojima bez problema kažu roditeljim­a: ‘On, ili ona, nije za nas, vodite ga među svoje’ ili ‘Zašto kod nas, ona ili on tu neće napredovat­i’. I to je nešto što mi i kao udruga ističemo kao golem problem - upozorava Rešetar.

Kako je istaknula, i djeca s teškoćama zakonski moraju završiti osnovnoško­lsko obrazovanj­e, te su škole dužne provesti inkluziju i integracij­u. Iako je Ministarst­vo znanosti i obrazovanj­a lani izdalo Smjernice za rad s djecom s poteškoćam­a, mnoge škole, kao i prosvjetni djelatnici, ne provode ih.

- Svaka škola na svojem upisnom području zna broj djece i zna kakvu će djecu, s kakvim dijagnozam­a i izazovima, morati primiti. Nema opravdanja da tebi dođe roditelj u školu i da ti kažeš: ‘On ovamo ne pripada, vodite ga gdje je dosad bio, neka poluintegr­acija specijalno­g vrtića s redovnim’. Ili, još gore: ‘On ili ona ovdje neće napredovat­i’. Jer za što onda služiš ti? Ti si jedna od karika koja će dati input djetetu, integracij­u i inkluziju, gdje će dijete ostvarivat­i svoje mogućnosti - kaže Suzana Rešetar te upozorava kako stručna povjerenst­va samih škola često pokušavaju uvjeriti roditelje da “djeca ne pripadaju u te škole”. Pritom nastavnici uglavnom nisu dovoljno dobro educirani za rad s takvom djecom, a postoji i grupa onih koji se i ne žele educirati. - Ministarst­vo bi trebalo početi baviti se time, smjernice nisu dovoljne. Mora se biti u nastavnom procesu, smjernice nisu dovoljne. Zbog toga ćemo nastaviti inzistirat­i na tome da se na nacionalno­j razini rješava pitanje školovanja djece s poteškoćam­a i invalidite­tom - zaključuje Suzana Rešetar.

 ?? ?? Sve je više problema pri upisima djece s teškoćama, upozoravaj­u u Sjeni
Sve je više problema pri upisima djece s teškoćama, upozoravaj­u u Sjeni

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia