24sata

Papa je bio samo 12 dana, a prvi je zabranio pušenje

-

Papa Urban VII. rođen je kao Giambattis­ta Castagna u Rimu. Nasljednik je pape Siksta V., a bio je papa samo 12 dana. Izabrali su ga 15. rujna 1590., a 27. rujna 1590. umro je od malarije. Imao je najkraću službu u povijesti papinstva. Umro je i prije nego što je bio ustoličen. Iako je njegova služba trajala vrlo kratko, papa Urban VII. ušao je u povijest kao jedan od najpobožni­jih i najdarežlj­ivijih ljudi na tom položaju. Vrlo su ga hvalili i cijenili zbog njegove sklonosti prema milosrđu, pobožnosti i učenosti, te je još kao nadbiskup i kardinal na mnoge ostavio dobar dojam zbog svoje brige za potrebite. Vijest o njegovu izboru izazvala je sveopću radost. Odabrao je ime Urban kako bi mu ovo ime, koje na latinskom jeziku ima više značenja (ljubazan, napredan, profinjen…), bilo neprekidni podsjetnik da pokaže dobrotu prema svim svojim podanicima. Jedan od njegovih prvih i najvećih poteza je popis svih siromašnih u Rimu kako bi mogao ublažiti njihove potrebe. Također je pomogao onim kardinalim­a čiji su prihodi bili skromni. U prvih nekoliko dana svojeg mandata ograničio je potrošnju za članove svog suda i subvencion­irao pekare. Naredio je pekarima da naprave veće štruce

Urbana VII. smatrali su jednim od najvelikod­ušnijih i najpošteni­jih papa u povijesti kruha i prodaju ih po nižoj cijeni. Kako bi osigurao da pekari ne gube novac, subvencion­irao je te troškove svojim osobnim bogatstvom. Kako bi zaposlio siromašne, naredio je dovršetak javnih radova koje je počeo njegov prethodnik. Bio je i veliki protivnik nepotizma. Rekao je da ne namjerava nikad imenovati nikoga od svoje rodbine u ured u kuriji i zabranio im je korištenje naslova "ekselencij­a", koji se dodjeljiva­o najbližoj papinoj rodbini.

U želji da smanji luksuz bogatih, zabranio je svojim komornicim­a da nose svilenu odjeću. Općenito, Urbana VII. smatrali su jednim od najvelikod­ušnijih i najpošteni­jih papa u povijesti. Zapamćen je i jer je proveo zabranu pušenja na javnim mjestima kako bi zrak bio čišći. To je bila prva svjetska zabrana duhanskih proizvoda. Kad je bio izabran za papu, bio je izvrsnog zdravlja te se očekivalo da će njegova služba biti duga i plodna. Međutim, nekoliko dana nakon izbora ozbiljno se razbolio. Vjernici su se ujedinili u molitvama za njegovo ozdravljen­je. Papa je izrazio želju za odlaskom u Kvirinal, gdje je zrak bio bolji za zdravlje, ali zbog crkvenih pravila morao je ostati u Vatikanu. Papa Urban svaki je dan služio misu u svojoj sobi sve do smrti. Imao je 69 godina kad je umro. Iza sebe je ostavio značajno bogatstvo. Nakon njegove smrti njegov su novac koristili za osiguranje miraza siromašnih mladih djevojaka. Tijelo mu je pokopano u Vatikanu. Međutim, poslije je premješten­o u baziliku svete Marije iznad Minerva. Znatan broj papa također je vrlo kratko vladao. Tako je čak devet papa vladalo kraće od mjesec dana.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia