24sata

LUKIN IZBOR Zbog bečke večeri u ‘vatrenima’ do 2024.

-

DUBRAVKO MILIČIĆ

razini Hrvatska je igrala dvaput četvrtfina­le, 1996. u Engleskoj i 2008. u Beču, upravo na stadionu na kojem je Luka Modrić odveo Hrvatsku na završni turnir.

E, sada dolazimo do ključne stvari. Završni turnir Lige nacija je u lipnju 2023., a upravo u tom trenutku traju kvalifikac­ije za Europsko prvenstvo 2024. i bilo bi neobično da se Luka od reprezenta­cije oprosti usred kvalifikac­ija. Naravno, Luka je najbolji nogometaš u povijesti Hrvatske, za reprezenta­ciju je napravio što nitko prije njega nije i ima apsolutno pravo umiroviti se u bilo kojem trenutku, no sumnjamo da će to biti usred kvalifikac­ija.

Jer turnir u Njemačkoj bit će praktički iza ugla.

- Ma, vjerujte, Luka će igrati dok bude mogao, dok se bude osjećao spremnim, on će dolaziti - prišapnuli su suigrači nakon bečke večeri.

Naravno da će se mnogi vjerojatno našaliti pa reći: "Ali nakon Europskog prvenstva 2024. dolaze Olimpijske igre u Parizu, iste godine, pa ako se kvalificir­amo u Pariz, mogao bi Luka i tamo pomoći", no to bi zaista bilo previše. Najvažnije je zdravlje, ako Luka bude zdrav i spreman, ako ga zaobiđu ozljede, sigurno će predvoditi Hrvatsku i na Europskom

prvenstvu u Njemačkoj. Uostalom, u Njemačkoj je sve i počelo. Bilo je to Lukino prvo veliko natjecanje, bilo bi sjajno zaokružiti reprezenta­tivnu karijeru na istome mjestu, 18 godina poslije. Ako se sjećate, Luka je na prvom velikom natjecanju debitirao upravo na SP-u u Njemačkoj 2006., u drugom kolu protiv Japana, kad je u igru ušao umjesto Nike Kranjčara. Izbornik je bio Cico Kranjčar, a Luka je tad imao 20 godina. Prvi gol na velikom natjecanju zabio je u Beču, sad se vratio i na tom stadionu odveo nas na Final Four. Sad čekamo da se vrati u Njemačku...

 ?? ?? Hrvatska će na Final Four sljedeće godine u lipnju
Hrvatska će na Final Four sljedeće godine u lipnju

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia