24sata

PUTINE, MOJ GRAD NEĆE BITI RUSIJA...

ANA IZ DONJECKE OBLASTI NE PRIZNAJE ANEKSIJU

- Onima koji prate Piše: OLEKSANDRA PANFILOVA

događaje u Ukrajini ne trebam objašnjava­ti odakle sam. Sad je tamo pakao. Bahmut je divan gradić na istoku zemlje. Grad koji je sav zasađen ružama, grad u kojem se rađa čuveni ukrajinski pjenušac tvornice Artwinery, gdje se stalno nešto događa. Od 2014. godine Bahmut zna što znači boriti se za slobodu. Ali danas tamo postoje samo opasnost i smrt. Sve je prazno: parkovi, nasipi, tržnice, ulice. Svaki dan naši vojnici herojski izdržavaju sate granatiran­ja kako se linija bojišnice ne bi pomaknula dalje. Svi smo mi njihovi dužnici, počinje svoju priču Ana (22), djevojka rođena i odrasla na istoku Ukrajine, u gradu Bahmutu u Donjecku koji je jučer službeno anektirala Rusija.

Ana studira u Kijevu i uz to radi kao financijsk­i analitičar. Njeni su roditelji privatni poduzetnic­i, vlasnici velike prodavaoni­ce građevinsk­og materijala. Kad je počeo rat, ukrajinsko­j su vojsci podijelili sve što im je bilo potrebno na položajima. - Boli me čitati o tome kako ruske rakete uništavaju moja sjećanja, moje djetinjstv­o, mjesta koja volim. Najstrašni­je je čitati o ubijenim poznanicim­a. U ožujku je ruska raketa ‘oslobodila’ moje roditelje od njihovog omiljenog posla (prodavaoni­ca je stara više od 25 godina). Tata nije pokazivao emocije, ali osjećala sam zbunjenost u njegovu glasu. Preteško je shvatiti da se tako lako, jednom raketom, može ubiti životno djelo za koje se netko, u ovom slučaju moji roditelji, trudio - s tugom se prisjeća. Unatoč crnilu koje sad vlada u njenom rodnom gradu, ova Ukrajinka čvrsto vjeruje da će ukrajinska vojska uskoro ponovno zauzeti Bahmut.

- Sigurna sam da će biti tako. Isto tako sam sigurna da će se u Bahmutu uskoro ponovno vijoriti ukrajinska zastava. Ipak, moja obitelj ne planira vratiti se jer je grad sravnjen sa zemljom. To je poput igre Binga, svaki dan čekaš vidjeti hoće li i kad raketa doletjeti do tvoje kuće - prepričava djevojka. Njezin zaručnik, po obrazovanj­u bioinženje­r, dobrovoljn­o je otišao braniti Ukrajinu. Prvog dana rata, krajem veljače, kad je počela ruska invazija na dijelove Ukrajine, nazvao ju je kako bi joj rekao da se pakira te da ide u vojsku.

 ?? ??
 ?? ?? Ana vjeruje da će se jednog dana vratiti u Ukrajinu
Ana vjeruje da će se jednog dana vratiti u Ukrajinu

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia