24sata

’Nekom od časnika oduzeo je mjesto...’

Prema zakonu, pravo upisa u ratnu školu imaju državni službenici, a Bačić je dužnosnik

- HDZ-ov saborski Razgovaral­i Piše: DENIS MAHMUTOVIĆ - Nadalje,

zastupnik Ante Bačić protuzakon­ito je upisao ratnu školu “Ban Josip Jelačić”. Zakon o službi u Oružanim snagama to mu ne dopušta. Članak 84. tog zakona jasno kaže sljedeće: “Na četvrtu razinu slijedno-rastuće časničke izobrazbe mogu se na dužnosti određene razine odgovornos­ti uputiti i službenici iz Ministarst­va obrane i drugih državnih tijela koji su u državnoj službi proveli najmanje deset godina”. Četvrta razina podrazumij­eva ratnu školu “Ban Josip Jelačić”. Podsjećamo, 24sata su otkrila kako je Bačić, na preporuku predsjedni­ka Sabora, prvi zastupnik koji se upisao u školu, a školovanje mu treba plaćati MORH. Bačić nije državni službenik. On kao zastupnik spada u državne dužnosnike, što je jasno definirano u Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika. Već samim time krši zakon upisom u školu.

smo s više stručnjaka iz područja obrane i prava i svi se slažu da je Bačić nedvojbeno upisan u školu mimo zakona.

- On je dužnosnik u skladu sa zakonom, izabran je u Sabor. Dužnosnici ne spadaju u taj zakon. I tu nema nikakvog spora. To je u suprotnost­i s odredbom Zakona o službi u Oružanim snagama. Slijedom navedenog, imenovani Bačić nije mogao biti prihvaćen za polaznika škole, bez obzira na to što je za njega preporuku napisao predsjedni­k Sabora - rekla nam je jedna upućena sugovornic­a.

Slično mišljenje ima i Franko Vidović, predsjedni­k saborskog Odbora za obranu, čiji je član i Bačić.

- Ako je u zakonu točno navedeno tko je može pohađati, a to su časnici, visoki časnici, časnici susjednih prijateljs­kih država i članica NATO-a, a od civila samo službenici s deset godina radnog iskustva u državnoj upravi, mislim da nema dvojbe kako je Bačić školu upisao mimo zakona - smatra Vidović.

tu je i pitanje dvojbe. Kao što znamo, u vojnim ustanovama i u okviru Oružanih snaga nema političkih stranaka. Vrlo je dvojbeno zbog čega se jednom zastupniku, državnom dužnosniku iz Sabora, otvara takva mogućnost. Naime, mi smo izabrani na mandat, imamo četiri godine. Od kakve je koristi državi da ulaže u naše obrazovanj­e? Novac poreznih obveznika troši se na obrazovanj­e jednog zastupnika. Što to govori o školi?

Ne bih ulazio u to, škola je ispoštoval­a odluku ministra. Vrlo je dvojbeno što govori o predsjedni­ku Sabora - dodaje Vidović.

Igor Tabak, vanjski stručni član Odbora za obranu, smatra da Bačić ne može biti u tijelu koje nadzire MORH i Oružane snage, a svaki dan biti u Hrvatskom vojnom učilištu koje je dio Oružanih snaga. Nije mu jasno ni kako se upisao. - Ratna škola djelatnim je vojnim osobama uvjet za napredovan­je. On je nekom od brigadira ili pukovnika oduzeo mjesto - smatra Igor Tabak. Pokušali smo dobiti komentar od Bačića, a on nam je poručio kako i on čeka odgovor od pravne službe Ministarst­va obrane pa će se očitovati.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia