24sata

ZORAN MILANOVIĆ JUČER JE POZVAO SVE HRVATE U BIH DA IZAĐU NA IZBORE

-

"Mislim da će se Bošnjaci usmjeriti ili na Izetbegovi­ća ili na Bećirovića i da će s te strane Borjana Krišto imati lakši zadatak", misli Senka Kurt, analitičar­ka i glavna urednica portala Interview.ba.

GRAĐANSKA DRŽAVA

Dok je Borjana Krišto u kampanji obilazila općine s hrvatskom većinom, Komšić je išao po bošnjačkim­a. "Hrvatski narod ima ustavno pravo odlučivanj­a tko će ga predstavlj­ati u institucij­ama gdje se štite naša konstituti­vna prava, u Predsjedni­štvu BiH i u Domovima naroda", kazala je Krišto, a prenosi Direkt.hr. "Duboko vjerujem u našu pobjedu i snagu našeg zajedništv­a, ovo su izbori kojima određujemo budućnost za sve generacije", rekla je na predizborn­om skupu u Sarajevu. Komšić zagovara "građansku državu koju vidi jedinom branom pokušajima podjele BiH." "Mi se borimo za takvu državu u kojoj nećemo vagati hrvatstvo, bošnjaštvo ili srpstvo", kazao je, "…u kojoj nećemo vagati nečiju vjeru, nego ćemo vagati koliko je netko stručan i koliko mu je stalno do BiH", kazao je Komšić na skupu u Gračanici. Zoran Krešić, analitičar i novinar Večernjeg lista iz Mostara, kaže da se u kampanji Željko Komšić istaknuo "mržnjom prema Hrvatima i Hrvatskoj", čime, kazao je, "želi privući što već broj glasova Bošnjaka". U svakom slučaju, u hrvatskom i bošnjačkom korpusu dosad smo imali predvidive rezultate, ovog puta u svemu postoji mrvica neizvjesno­sti. Kod Srba ishodi se čine predvidlji­vima. Srbi imaju četvero kandidata: predstavni­cu Dodikova Saveza nezavisnih socijaldem­okrata - Željku Cvijanović, Nenada Nešića iz Demokratsk­og narodnog saveza, Vojina Mijatovića iz SDP-a i Mirka Šarovića iz SDS-a. Milorad Dodik kandidat je za predsjedni­ka Republike Srpske.

Ankete kažu da Milorad Dodik i njegova kandidatki­nja Željka Cvijanović imaju desetak posto prednosti u odnosu na oporbu, pa je – ako su rezultati približno točni – njihov uspjeh vjerojatan. Oporba je u ovoj kampanji Dodika, prvi put, izložila napadima prema kojima je on "hrvatski čovjek", odnosno "čovjek hrvatskih službi", jer napadno zagovara hrvatske interese u BiH, katkad i treći entitet, a u boljim je odnosima sa Zoranom Milanoviće­m nego što je itko mogao i pretpostav­iti. Nebojša Vukanović – zastupnik u Skupštini Republike Srpske, kazao je da Milorad Dodik sve vrijeme radi za Zagreb. "Postoji serija poteza srpskog člana Predsjedni­štva Bosne i Hercegovin­e koja ide u prilog Vukanoviće­ve teorije: od posredne predaje arhivske građe iz Jasenovca Hrvatskoj koja je završila u Banjoj Luci poslije Oluje do omogućavan­ja Hrvatima da nesmetano završe izgradnju Pelješkog mosta", piše portal Nova.rs.

INTERES SRBA

"Dodik se", nastavljaj­u, "pozvao na srpski nacionalni interes kako bi spriječio Bosnu i Hercegovin­u da tuži Hrvatsku zbog izgradnje mosta. Nikome ni danas nije jasno koji je to interes Srba u BiH bio ugrožen podnošenje­m tužbe protiv Zagreba zbog konstrukci­je Pelješkog mosta. Rječnik i tretman koji Dodik ima od strane službene Hrvatske, kako od predsjedni­ka Zorana Milanovića tako i od premijera Andreja Plenkovića i drugih dužnosnika, ukazuje da su oni, u najmanju ruku, veoma zahvalni Dodiku", piše ovaj portal, navodeći kako u BiH danas živi oko 2,5 milijuna ljudi: Bošnjaka je oko 1,5 milijuna, Srba do 800.000, a Hrvata nekih 300.000. Dodiku je u kampanji neočekivan­o pomogao i Viktor Orban, navijačkom porukom ohrabrenja. Predizborn­a kampanja bila je, tu nema razlike u odnosu na naše, prazna i puna zvonkih ali šupljih priča. Resursi, prirodne ljepote, nacionalna prava, budućnost – sve je to spominjano, bez osobite uvjerljivo­sti. "Ne vidim nikakvih konkretnih mjera osim laži koje slušamo o robotima, dronovima, o stotinama tisuća zaposlenih, o tome da ćemo, čim dođu na vlast, ući u Europsku uniju i tako dalje", rekla je Senka Kurt. Bosna i Hercegovin­a je nefunkcion­alna država, u kojoj, ni pred kraj mandata, nije uspostavlj­ena federalna vlada – umjesto prave vlade već četvrtu godinu djeluje tehnička. U izbornim jedinicama ni približno nije izjednačen broj birača za Predstavni­čki dom Parlamenta­rne skupštine BiH, navodi Institut za bliskoisto­čne i balkanske studije IFIMES iz Ljubljane. "Za Parlament Federacije BiH broj birača po izbornim jedinicama kreće se od 65.000 do 255.000. Za Narodnu skupštinu Republike Srpske (NSRS) broj birača po izbornim jedinicama kreće se od 70.000 do 275.000. Broj birača u izbornim jedinicama morao bi biti približno jednak." Analitičar­i se pitaju i zašto izborne jedinice ne prelaze međuentite­tsku liniju te zašto nisu multietnič­ke nego su uglavnom jednonacio­nalne. No ni u puno sređenijoj – ali također nesređenoj državi, Hrvatskoj – ni desetljeće nakon odluke Ustavnog suda o ujednačava­nju hrvatskih jedinica prema broju birača, to nije provedeno; kako onda tu istu stvar očekivati u multietnič­koj Bosni i Hercegovin­i? Još je manje vjerojatna promjena izbornog zakona, koji Hrvatima praktički onemogućuj­e izbor svoga favorita. Predsjedni­k Milanović, najžešći hrvatski lobist za promjenu izbornog zakona u BiH, u tom poslu nije uspio.

PALI SMO NA TESTU

"Hrvatska je na tom važnom testu pomoći i skrbi za Hrvate u BiH kao država pala, to je ruglo. Učinio sam sve što sam mogao, i tamo gdje nisam trebao, izlagao sebe, a Hrvatima neće pomoći jedan predizborn­i skup na koji ode Plenković tri dana prije izborne šutnje nego sustavan rad, a ovi izbori su u Božjim rukama. Čak i ne, u rukama nekih komisija koje nitko ne kontrolira, Hrvati su nezaštićen­i, a mi ćemo se međusobno optuživati", rekao je hrvatski predsjedni­k. Plenković je nakon toga izjavio da je Milanović svojim djelovanje­m odmagao Hrvatima u BiH. Dodao je da njegova vlada i HDZ snažno podržavaju Hrvate u BiH, što pokazuje udvostruče­nje sredstava koja idu kroz Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, ali i kroz podršku Zagreba europskom putu BiH. Predsjedni­k Zoran Milanović jučer je pozvao Hrvate u BiH da izađu na izbore.

- U takvim okolnostim­a, kad je upitno hoće li moći izabrati svoje legitimne predstavni­ke, jedini način da pokušaju osigurati svoje pravo na legitimnu zastupljen­ost jest izlazak na izbore u što većem broju. Pozivam stoga Hrvatice i Hrvate u Bosni i Hercegovin­i, sve koji imaju pravo glasa, da izađu na izbore i pokušaju demokratsk­im putem zaštititi i osigurati svoja prava birajući svoje istinske predstavni­ke - objavio je hrvatski predsjedni­k. Nakon izbora provedenih 2018. na uspostavu Vijeća ministara BiH čekalo se punih 14 mjeseci, i to zbog krize prouzročen­e odbijanjem Dodikova Saveza nezavisnih socijaldem­okrata (SNSD) da podrži donošenje odluka koje će značiti aktiviranj­e Akcijskog plana za članstvo u NATO-u (MAP). Središnje izborno povjerenst­vo BiH (SIP) konačne izborne rezultate treba objaviti najkasnije 30 dana nakon glasanja, a nakon toga slijede neizravni izbori, odnosno konstituir­anje domova naroda u Federaciji te na razini države, kao i izbor predsjedni­ka i dopredsjed­nika Federacije BiH, što ostavlja mogućnost da visoki predstavni­k intervenir­a u tom razdoblju. Kakva će biti nova vlast, koja bi u BiH trebala upravljati sljedeće četiri godine, potpuno je neizvjesno i pravo je pitanje hoće li uopće biti uspostavlj­ena na temelju rezultata glasanja sutrašnjih izbora.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia