24sata

ŽAVAMO SVE IRANKE E BORE ZA SLOBODU’

Ispred zatvorenih vrata iranske ambasade nekoliko Iranaca zavapilo je vlastima da prestanu pucati u svoj narod, Iranka je u suzama odrezala kosu

- Mnoge su od njih Njena majka i pet sestara

va kose koji su joj virili iz hidžaba, izazvao je bijes naroda, koji je odmah izašao na ulice. Žene diljem Irana spaljivale su hidžabe i šišale kosu u znak solidarnos­ti s Amini, ali i pružajući tako otpor dugogodišn­jem iranskom teroru kojemu su svakodnevn­o izložene.

- Žene su izašle na ulice, ali mi stojimo uz njih i borimo se s njima - kazao nam je i Omid Noghandoos­t, Iranac koji već godinama živi u Zagrebu.

od početka prosvjeda izgubile život, uključujuć­i mladu Hadis Najafi, koja je imala 20 godina. Iranska policija pucala je u nju jer je svezala kosu u rep u znak protesta. Ubili su je sa šest metaka.

- Pustiti kosu, pustiti! - vikala je potresena Samane u nadi da će je čuti iza zatvorenih vrata ambasade, koju je čuvalo desetak policajaca. Rolete na prozorima bile su spuštene, a nitko iz veleposlan­stva nije im se obratio. Samane nam priča kako je boli ono što žene proživljav­aju ondje jer je i sama proživjela isto. Pobjegla je od nasilnog supruga, koji ju je tukao i zamalo ubio, a na svojoj koži ona je itekako osjetila sve strahote iranskog režima, u kojem gotovo uvijek stradavaju žene, pa nije imala izbora nego pobjeći. Spas za sebe i djecu prije tri godine pronašla je u Zagrebu. - Kad sam policiji rekla da mi suprug želi baciti kiselinu u lice, oni su rekli da to nije problem. Rekli su mi da mi mogu pomoći tek kad mi baci kiselinu u lice. U cijelom svijetu policajci štite ljude, a u Iranu policija ubija ljude - kaže Samane.

i dalje su u Iranu, a ona strepi jer se već nekoliko dana ne može čuti s njima zato što su vlasti isključile internet.

Borba Iranaca za slobodu postala je globalna, a demonstrac­ije protiv terora u Iranu održane su diljem svijeta. Unatoč međunarodn­im pozivima da prestane primjena sile nad prosvjedni­cima, vlast je i dalje nemilosrdn­a prema njima.

- Nijedna od nas nije slobodna dok naše sestre zlostavlja­ju i zatvaraju diljem svijeta. Nijedna od nas nije slobodna dok naše sestre ubijaju rekla je Rada Borić na prosvjedu.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia