24sata

KESTENI I CVJETAČA ZA ZDRAV MOZAK

➤ LISTOPAD NA TANJURU Slatko grožđe pogodno je i za dijabetiča­re, a smanjuje kolesterol

- Jesen je donijela Piše: STELA KOVAČEVIĆ Od povrća se ističu

fine i zdrave namirnice, a jedna od najpoznati­jih je svakako grožđe. Iako sadrži šećer, riječ je o dvije vrste šećera koje su u malim količinama dobre i za dijabetiča­re - glukoza i fruktoza. Ima vitamine A, B1, B3 i C. Od minerala bogato je manganom, magnezijem, kalijem, željezom i natrijem. Korisno je jer potiče djelovanje jetre, smanjuje kolesterol, dobro je za detoks i ljude koji pate od anemije. Jedite i kruške, koje su bogate pektinom, ali i vlaknima, pa su pogodne za regulaciju probave. Bolje ih je jesti zrele jer su lakše probavljiv­e i ne iritiraju želudac. S obzirom na to da imaju veliku količinu fruktoze, daju energiju i osjećaj sitosti. Bogate su vitaminom C i kalijem.

Stigli su i prvi kesteni. Izvor su vitamina i minerala, a jedući ih, smanjujete kolesterol u krvi. Odlična su hrana za mozak te kožu. Bogat je ugljikohid­ratima pa povećava energiju te jača kosti. Zbog mangana, koji je zaslužan za borbu protiv slobodnih radikala, smanjuje rizik od bolesti srca. Dunje su omiljene jer imaju vrlo malo kalorija (jedna ima 57 kalorija), a bogate su i vlaknima te vitaminom C. Još ima i šljiva, koje su također odlične za srce te probavu. Poboljšava­ju apsorpciju željeza u tijelu, potiču cirkulacij­u i snižavaju razine kolesterol­a.

gljive, koje imaju malo kalorija i masnoće, pa su odlične za one koji planiraju dijetu. Pogodne su i za ove dane s obzirom na to da poboljšava­ju imunitet. Vrijeme je i za bundevu, koja je visoko nutritivna i bogata beta karotenom. Također jača imunitet i odlično se bori protiv infekcija. Čuva zdravlje srca i kože. Jede se i cvjetača, koja je bogata vlaknima i vitaminom B. Sadrži antioksida­nse i fitonutrij­ente, ali i vlakna pogodna za mršavljenj­e. Bogata je i kolinom, koji je neophodan za pamćenje.

Mnogi se vesele i radiču, koji je bogat vitaminom K. Pomaže u zdravlju kostiju, ali i zgrušnjava­nju krvi. U radiču ima i vitamina C, koji djeluje kao antioksida­ns koji štiti stanice u tijelu od slobodnih radikala. Također, pojačava se i proizvodnj­a kolagena te se jača imunitet. Jede se i poriluk, koji obiluje vitaminima A i C te manganom, koji će pomoći kod problema s PMS-om. Čuva zdravlje štitnjače, jak je antioksida­ns te smanjuje kolesterol. Poriluk će uvrstiti u prehranu i oni koji su na dijeti jer pomaže u gubljenju kilograma.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia