24sata

U FINSKOJ ME ZOVU MODRIĆ, A U MOJEM GRADU ZNA BITI I -30 STUPNJEVA

- - Upoznao sam

A velika većina od 1000 gledatelja bila je korektna, kao i hokejaši Srbije.

A kako ste vi proslavili pobjedu? Koja je bila slavljenič­ka pjesma?

- Poslije svake pobjede pjevali smo 'Za dobra stara vremena'. Znači, ništa od Thompsona i Grdovića?

- A je, bilo je malo i toga, nakon pobjede nad Srbijom pjevali smo i 'Lijepa li si'. A zlato smo malo proslavili u autobusu, ali neki su igrači išli izravno iz Beograda u klubove. Imate mnogo igrača koji igraju u inozemstvu? - Desetak nas je. Od čega su braća Idžan u najjačima, jedan igra u prvoj češkoj ligi do 20 godina i na SP-u su ga proglasili najboljim napadačem turnira, a drugi je u Švedskoj. I finska je liga među najjačima na svijetu. Ovo mu je prva sezona ondje, nakon što je 2021/22. u natjecanju IHL do 17 godina u dresu Maribora bio najbolji strijelac i asistent lige, s 19 golova i 22 asista u 13 utakmica. Kako je uopće tako mlad došao do finske lige?

- Preko menadžera sam tražio klub i javili su se da su zainteresi­rani. Otišao sam na probu tjedan dana i rekli su da vide potencijal u meni. I ja sam vrlo zadovoljan.

Već menadžer?!

- Nemam ugovor s njim ili takvo nešto, ali on mi traži klub i pregovara za mene. U Finskoj je smješten u jednoj obitelji koju mu je pronašao klub.

- Jezik? Uh, slabo, težak je, ali učim ga.

A kakav je život?

- Lijep, ali sad tek dolazi malo hladnije vrijeme. OK, malo hladnije za finske pojmove znači...

- Kažu da u mojem gradu bude -30 stupnjeva. Sad ćemo iskusiti pravu zimu. I tad samo idu na trening i u školu, nema van.

Treći je hrvatski reprezenta­tivac koji je dobio priliku igrati u Finskoj, državi hokejskih olimpijski­h i svjetskih prvaka, uz Rendulića i Djonija.

ga i vidjeli smo se baš prije dolaska u Finsku, dao mi je nekoliko savjeta, prenio svoje iskustvo o tome kako mu je bilo na početku, ali nismo u kontaktu. A zapravo je u hokej ušao iz zdravstven­ih razloga. U nevjerojat­noj životnoj priči... To je Luki motiv više i zato je maksimalno posvećen da uspije i jako vjeruje u sebe. U svemu tome velika su mu podrška otac Želimir, brat i sestra. Koji mu dolaze u posjet u Finsku u studenom.

- Vrlo mi je žao što u

Hrvatskoj nema uvjeta za dobar hokej, zato smo mi, perspektiv­niji igrači, otišli van napraviti karijeru. I među sobom razgovaram­o kako bi bilo lijepo da poprave Dom sportova, da se opet može igrati. Sportski mu je uzor Luka Modrić.

- Čak me u Finskoj zovu Modrić! Treneri kažu da igram kao on, a ovdje su nekako svi Realovi navijači, pa obožavaju Modrića. Obitelj mu je iz Mostara, a on se rodio u Zagrebu. - Imam mlađe brata i sestru, ali oni nisu u hokeju. A slavni košarkaš Dejan Bodiroga, odnedavno predsjedni­k Eurolige? - Neki nam je dalji rod. Koji je krajnji cilj u karijeri?

- Svakom je hokejašu cilj zaigrati u NHL-u, ali ja ću dati sve od sebe da barem igram u nekoj jakoj europskoj ligi. A ako vidim da ne ide, posvetit ću se školi, fakultetu i probati na taj način uspjeti u životu. Na pravom je putu, nedvojbeno.

- Od djeteta koje je imalo problema s hodanjem do igranja hokeja u zemlji olimpijski­h i svjetskih prvaka! Kad ga danas vidim na ledu i sjetim se da su nam rekli kako neće nikad ni prohodati... Usrećuje me da se moje dijete čeličnom voljom samo probilo da igra u Finskoj. Ali mi je mnogo važnije da izrasta u dobru i plemenitu osobu. Nije skorojević nego vjeruje u krvavi rad, u čemu mu je uzor imenjak Modrić ponosno zaključuje otac Želimir.

 ?? ??
 ?? ?? Luka s idolom Bornom Rendulićem, a prije 13 godina fotografir­ao se sa Slavenom Bilićem
Luka s idolom Bornom Rendulićem, a prije 13 godina fotografir­ao se sa Slavenom Bilićem
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia