24sata

Sad su u kućno

Osmero hrvatskih državljana su preporučil­i da ne izlaze iz smještaja jer to može biti opasno za njih

- Piše: MARTINA PAUČEK ŠLJIVAK

Punih 48 dana osmero

hrvatskih državljana provelo je u zambijskom zatvoru Kansenshi u gradu Ndoli, u kojem nisu imali ni krevete, spavali su na dekama koje su stavili na pod, okruženi žoharima i stjenicama, a kako doznajemo od obitelji, nisu imali čak ni osnovno pravo na prvi poziv, koje imaju zatvorenic­i u prva 24 sata od pritvaranj­a.

Sad su ih pustili da se brane sa slobode, ali, kako doznajemo od obitelji Hrvata koji proživljav­aju noćnu moru u Zambiji, oni se sad praktički nalaze u kućnom pritvoru. Ne smiju napuštati Ndolu, sugerirali su im da ne izlaze iz smještaja jer to može biti opasno za njih, a nisu im vratili ni njihove mobitele, tako da se još nisu javili zabrinutim obiteljima koje se nalaze u Hrvatskoj.

Kako doznajemo, smjestili su ih sve zajedno, moraju se javljati na policiju, nemaju putovnice, nisu im vratili mobitele. minuta na dan. Njihove obitelji nisu uopće znale što im se dogodilo i da ih je 7. prosinca uhitila zambijska policija u Ndoli. Nakon što drugog dana nisu stigli u Hrvatsku, gdje su ih čekale obitelji, koje su se veselile upoznati svoje nećake, nećakinje, odnosno unuke, počeli su se raspitivat­i što se dogodilo, a hrvatsko veleposlan­stvo u Pretoriji tek je 10. prosinca iz zambijskih medija doznalo da je u Zambiji uhićeno osmero hrvatskih državljana zbog sumnje u krijumčare­nje ljudima te da je četvero djece bilo s njima, a koji su podrijetlo­m iz DR Kongo i imaju hrvatske dokumente.

Hrvatski su državljani tako 7. prosinca jednostavn­o nestali, njihove obitelji nisu znale što je s njima. Neki su pomislili na ono najgore, da im netko nije naudio, a ni na kraj pameti nije im bilo da su uhićeni. Nisu mogli ni pomisliti da je uhićenje razlog njihova nestanka jer su učinili sve što su prije njih i ostale obitelji iz Hrvatske koje su u proteklih nekoliko godina posvojile djecu iz DR Konga.

Za hrvatske državljane i njihove obitelji ova se agonija nastavlja već 49. dan.

- Izvan sebe smo od svega. Jedino ih preko medija vidimo. Nisu nam se još javili - doznajemo od njihovih obitelji u trenu zaključenj­a ovog izdanja.

Novo ročište, koje je trebalo biti ovog tjedna, odgođeno je za 6. odnosno 10. veljače zbog odsutnosti suca.

Predsjedni­k Vrhovnog suda Radovan Dobronić, istražio je postupke hrvatskih sudova u svezi s posvajanje­m djece iz DR Kongo te da je utvrđeno kako je u tim postupcima postupalo 16 općinskih sudova.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia