24sata

’Do 1. studenog svi iz kontejnera bit će zbrinuti’

- Pišu: ANDREA THOMAS, PAULA OSOJNIK

Treći ministar, treća kuća,

pa vjerujem da će biti i treća sreća i da će se ubrzati obnova. Jednu kuću mi je uništio rat, a drugu potres. Sad mi kuću gradi država, zadovoljan sam. Iako je riječ o montažnoj kući, ona će meni biti trajna. Radovi su trajali oko deset mjeseci. Nadam se da ću se useliti za mjesec do dva, rekao je Stjepan Roganec (68) iz Petrinje nakon što ga je u utorak posjetio novi ministar prostornog uređenja, graditeljs­tva i državne imovine Branko Bačić. Bio je to Bačićev prvi posjet Baniji. Sve smo to već vidjeli. Slična priča, novo lice, treći put. Ministar obilazi ljude koji već dvije i pol godine žive u kontejners­kim naseljima i obećava dok se narod nada. U prvom posjetu Baniji, Bačić je istaknuo tri glavna prioriteta u obnovi.

- Hrvatska je dobila milijardu i tri milijuna eura, od čega 319 milijuna za područje petrinjsko­g područja. Ta sredstva namijenjen­a su za obnovu javne infrastruk­ture, komunalne i prometne - rekao je Bačić i dodao kako je njegova obaveza da se cijeli proces ubrza. Zadao si je i prvi rok, 1. studenog. Obećao je da će do tada, odnosno "do zime zbrinuti sve". Živi bili pa vidjeli.

- Plan je da se do iduće zime

za sve u kontejners­kim naseljima osigura prikladan smještaj. Taj prikladni smještaj smo razvrstali u sedam vidova zbrinjavan­ja i obvezat ćemo se i mi, kao ministarst­vo i kao županija, gradovi i općine, da u idućih 10-15 dana napravimo plan stambenog zbrinjavan­ja obećao je Bačić.

Rekao je i kako je ministarst­vo izradilo novi zakon o obnovi. Cilj je da se novi zakon raspravi u Saboru i usvoji najkasnije do 15. veljače. - Nema čarobnog štapića, potrebno je puno posla i suradnje svih sudionika u tom procesu. Obveza je države da u ovoj godini riješi izazove koji su doista nužni - tvrdi novi ministar.

U dvije i pol godine država je na Baniji izgradila svega šest kuća, a kako navodi Stožer civilne zaštite za otklanjanj­e posljedica katastrofe uzrokovane potresom, još 94 ih se gradi, od čega je 11 donatorski­h. Ljudima na Baniji i ovaj, treći put po redu ne preostaje ništa drugo nego eventualno povjerovat­i ministrovi­m riječima i još malo pričekati. A vjerovali su i prvoj dvojici - Darku Horvatu, koji je iz fotelje prešao u ćeliju, te Ivanu Paladini, kojega je s mjesta čelnog čovjeka obnove otjerala sporost iste. Obojica su pričali i obećavali pa napravili gotovo ništa. Paladina se odmah pri preuzimanj­u funkcije ogradio rekavši da se ne usudi govoriti o rokovima.

- Proces obnove se mora intenzivir­ati i ubrzati. Dajte mi mjesec dana - rekao je u prvom posjetu Petrinji te obećao da će do kraja ljeta otvoriti od 200 do 300 novih gradilišta.

Nakon toga je obećao

i da će do zime biti gotovo nekoliko desetaka zamjenskih kuća, no rezultati pokazuju suprotno. Horvat je prije njega na Baniji obećavao razne modele stambenih zgrada, a njegov suradnik Tomo Medved obećao gradnju 30 novih kuća, što je sam Horvat kasnije demantirao i tvrdio da zbog toga ipak nema potrebe za njegovom ostavkom. Hvalio se da ga neće biti sram pojaviti se na obljetnici potresa, a nakon svega je ipak otišao, bez ostvarenih rezultata. ■

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia