24sata

MA DAJ TRI STANA!

- Piše: IVAN PANDŽIĆ

Kupnja stana

saborske zastupnice Marijane Petir na elitnoj lokaciji u Zagrebu skrenula je pozornost na kompleks u kojem su stanovi s jednim od najskuplji­h kvadrata u metropoli.

Radi se o projektu koji je nazvan Park kneževa, zbog imena ulica između kojih se nalazi, a lokacija je uz Branimirov­u cestu, nedaleko od glavnog željezničk­og kolodvora u Zagrebu. Tvrtka VMD je tu izgradila oko deset tisuća četvornih metara stambenih prostora, a unatoč visokim cijenama, liste čekanja su bile dugačke i stanovi su bili rezerviran­i puno prije nego što su prvi stanovi izgrađeni. Cijene kvadrata variraju ovisno o položaju stanova, ali su se kretale od pet do šest tisuća eura po četvornome metru, kažu nam oni koji su pokušali kupiti stan na lokaciji.

I iz imovinske kartice Petir se vidi da je ona za stan platila 30 posto vrijednost­i još 2020. godine iako je tek prije pet mjeseci i službeno postala vlasnica stana. Petir ima ušteđenih više od 700.000 eura od novca zarađenog kao eurozastup­nica i saborska zastupnica, a ovo joj je prva nekretnina koju je kupila. Za nju je otišlo više od pola ušteđevine jer je stan od 77,5 četvornih metara i garažom nešto većom od 23 kvadrata ukupno platila nešto manje od 2,9 milijuna kuna ili oko 386.000 eura. No Petir se ovom kupnjom smjestila među hrvatsku elitu. Kad se pogledaju ostali susjedi u stanovima, vidljivo je da su među njima poznati vlasnici tvrtki, nogometaši, odvjetnici, direktori, menadžeri...

Svakako najpoznati­ji vlasnik stana je i novi Petirkin susjed, izbornik nogometne reprezenta­cije Zlatko Dalić. On se kao vlasnik stana upisao u lipnju, pet mjeseci prije nego što će s reprezenta­cijom osvojiti broncu na Svjetskom prvenstvu u nogometu. Dalić je kupio stan od 147 četvornih metara i lođom od 8,3 metra, a sastoji se od tri sobe, dvije kupaonice, kuhinje i dnevnog boravka s blagovaoni­com. Dodatno je kupio garažu od 43 kvadrata. Neslužbeno doznajemo da je sve zajedno platio 6,2 milijuna kuna ili oko 823.000 eura. Najveći pojedinačn­i vlasnik koji je dao milijune eura za nekretnine u kompleksu je Renato Korać, vlasnik lanca kladionica iz Čitluka. Korać je hrvatskoj javnosti najpoznati­ji jer je "spasio" odbjeglog Zdravka Mamića posudbom od 44,5 milijuna kuna, kojom je bjegunac podmirio preostali dio štete državi. Mamić je prodao svoju zagrebačku vilu i vratio dug, a još mu je i ostalo novca.

A Korać je u Parku kneževa kupio čak tri luksuzna stana koja su na istom katu pa je moguće da će ih spojiti u jedan golemi prostor. Korać je kupio stanove od 168 kvadrata, 159 kvadrata i 110 kvadrata, a svakom još pripada i lođa. Ako smo dobro pobrojili silne nekretnine, uz to je kupio i osam podzemnih garaža. Najveća garaža je površine čak 117 četvornih metara!

Jedan od velikih kupaca je i slavonski poduzetnik Mato Škojo, vlasnik pekarnica Mlinar. Na Škojino ime glase dva stana. Jedan penthouse od 314 kvadrata s lođom i još jedan manji od "samo" 155 četvornih metara. Škojo je za parkiranje kupio četiri garaže površine od 24 do 43 četvorna metra. Nogometaš Milan Badelj je također kupio stan u kompleksu, a njegov ima čak 311,45 četvornih metara, u kojemu se na

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia