24sata

Nepokretni Slaven biciklirao da i drugi invalidi dobiju svoje bicikle

Hrabri muškarac putovao je šest mjeseci te prikupio 150.000 kuna u humanitarn­e svrhe

- Piše: MARTINA VIDAIĆ

Slavenu je prije

13 godina jedan skok u more promijenio život te je ostao paralizira­n od vrata na niže. Prije nesreće nije se skidao s bicikla. Mislio je da na njega više nikad neće sjesti, sve dok na internetu nije našao bicikl za osobe s invalidite­tom. Bicikl mu je ponovno dao osjećaj slobode i samostalno­st, što želi i za druge osobe s invalidite­tom, pa je tako pokrenuo humanitarn­u akciju "Slavenovih tisuću kilometara u kolicima za osmijehe na licima" te se odvažio na dugo putovanje.

- Cijelo putovanje trajalo je šest mjeseci. Ideja je u početku bila biciklirat­i samo hrvatskom obalom, 1000 kilometara. Na kraju smo došli na Prevlaku i napravili smo 1250 kilometara jer smo išli i na dodatne otoke, ali smo tamo sakupili za samo jedan bicikl, pa smo nastavili biciklirat­i sve do Istanbula. U Grčkoj smo sakupili za sve bicikle, potrebnih 150.000 kuna - kaže Zagrepčani­n Slaven Škrobot (35). Preko društvenih mreža odabrao je četiri kandidata kojima je od prikupljen­og novca kupio bicikle. Od cilja nije odustajao iako mu je putovanje narušilo zdravlje.

je u mojoj situaciji, to je bio ekstrem. Ja nemam termoregul­aciju, a biciklirao sam na nula stupnjeva, što je za mene bila katastrofa. Ukupno je to bilo fantastičn­o iskustvo i putovanje, ali imao sam doslovno situacija u kojima sam umalo umro. Dao sam cijelog sebe u ovo, a oporavak još traje - objašnjava Slaven, koji će nastaviti činiti dobro.

Bicikl trenutno vozi samo oko Jaruna, a kad se oporavi do kraja, želi biciklirat­i od Zagreba do Senegala.

- Za nekoga tko

Nagradu Ponos

Hrvatske dobit će 4. veljače u HRT-ovu Studiju 10. Izravan prijenos možete pratiti na Drugom programu HRT-a u 20 sati. Priče o dobitnicim­a pratite na 24sata i u emisiji “Dobro jutro, Hrvatska”. Ponosni pokrovitel­ji Ponosa Hrvatske su Pevex, Hrvatska pošta, HEP, Erste banka, INA, OTP banka, PPD, Končar, Telemach, Fina, Studenac i Germania. ■

 ?? ?? Slaven je biciklirao sve do Istanbula da prikupi novac
Slaven je biciklirao sve do Istanbula da prikupi novac

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia