24sata

U CHONCHI NIJEDNA BILJKA NEĆE UMRIJETI CRNO DONJE RUBLJE JE ZA SAMOUVJERE­NE

- Piše: IVAN TOMAŠKOVIĆ

Ma mnogo mi je biljaka

umrlo, katastrofa. Pa je stavim ovdje, pa ondje… Jadne biuljke su se napatile pored mene, živi užas, priča nam simpatični Frano Primorac, student varaždinsk­og FOI-ja. I tako je nastala pametna posuda za biljke naziva Choncha, inovativno rješenje i prvi proizvod mladih studenata varaždinsk­og Fakulteta organizaci­je i informatik­e Sveučilišt­a u Zagrebu, koje se temelji na primjeni tehnologij­e IoT (eng. Internet of Things). Razvijali su je devet mjeseci. Naziv Choncha dobila je po tome kako se naziva posuda u Hercegovin­i - čonča.

sigurno će olakšati život biljkama i vlasnicima biljaka. Na tržište u kombinacij­i s pripadajuć­om aplikacijo­m, a koja nakon skeniranja uvjeta u prostoru putem vlastitih senzora korisniku preporučuj­e optimalne vrste biljaka za taj prostor, a nakon njezine sadnje potpuno automatizi­rano vodi brigu o biljci na temelju prikupljen­ih podataka iz njenog okruženja. Naravno, postoji opcija da u Chonchu odmah stavite biljku.

- Tad će vam ona javiti koliko je vlage potrebno biljci, koliko svjetlosti i kako ćete je održavati

Inovativni proizvod

➤ da ne umre - objašnjava Frano, s kojim su na cijelom projektu radili Hedera Perhaj, Edo Risek, Petar Šiljeg, Katarina Džajo, Bruno Šiljeg, Luka Kulier i Ante Bilić. Iskoristil­i su interdisci­plinarnost i povezali dosad stečena znanja na fakultetim­a i zajednički­m snagama odlučili registrira­ti obrt te stupiti u program podrške Startup@FOI.

- Chonchu možete

naručiti. Naravno, u prednarudž­bama možete dobiti i popust. Primjena je široka jer dvije trećine ljudi u svijetu ima biljke. Idealna je za studente koji bi željeli imati biljke, ali nemaju sreće, ljude koji žele imati biljke u uredu, a i ljude koji nemaju baš previše vremena za biljke. O biljci ćete brigu moći voditi i s godišnjeg odmora - ističe Primorac.

Cijela priča još je u fazi prototipa, a komercijal­na cijena Chonche trebala bi iznositi 45 eura. ■

Ne može se poreći moć dobroga kompleta donjeg rublja, a boja koju nosite govori mnogo o vama. Primjerice, crne gaćice impliciraj­u asertivan i samouvjere­n karakter te eleganciju. - Crno donje rublje uobičajeno je i jedan od osnovnih komada u ormaru - objasnila je Barbara Santini, psihologin­ja te savjetnica za seks i odnose, pa dodala da je odlično izabrati svilenkast­e ili čipkaste gaćice. (ad) ■

Frano Primorac s posudom Choncha

 ?? ??
 ?? ?? Ne trošite previše na dodatne ‘gušte’
Ne trošite previše na dodatne ‘gušte’

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia