24sata

VIĆ JE IŠAO KOD PRIVATNIKA ZA ODVOZ OTPADA?

Doznajemo da se šef Čistoće raspitivao tko bi mogao odvoziti smeće. Međutim, svi ga odbijaju jer ne smiju odvoziti mješani otpad

- Piše: ANAMARIJA BURAZER

Otpad Zagrepčana

toliko se nagomilao u samo dva dana neodvoženj­a da su vreće prekrile prepune spremnike. No većina građana podržava radnike.

- Neka se dečki bore za svoja prava. Oni i vatrogasci trebali bi imati najveće plaće jer komunalci svojim rukama skupljaju svašta i ne mogu zabušavati jer vidimo kako bi ulice izgledale da ne rade svoj posao, a vatrogasci riskiraju svoje živote za smiješne iznose. Neka se bore za svoja prava, mi nećemo do tada iznositi kante - kaže nam Zagrepčank­a iz Stenjevca, s kojom se slažu i susjedi. Većina Zagrepčana dijeli ovakvo mišljenje, no svjesni su da s otpadom neće dugo moći živjeti. Dok se radnici opiru u nadi da ostvare svoje ciljeve, voditelj podružnice zagrebačke Čistoće, Davor Vić, na najvećim je mukama. Kako neslužbeno doznajemo, obilazio je i privatne tvrtke u nadi da iznađe neko privremeno rješenje za odvoz otpada. - Raspitivao se mogu li privatnici preuzeti posao odvoza dok se ne riješi ova kriza. No to je smiješno i pomisliti. Naime, nitko to neće raditi jer bi to bilo protuzakon­ito. Osim toga, to bi značilo da privatnici trebaju obustaviti sve svoje ugovorene poslove ne bi li pomogli Gradu, a nema šanse da itko to napravi. Suludo je to pitati, a kamoli očekivati - kaže nam naš izvor koji surađuje s privatnim tvrtkama iz sfere sortiranja i obrade otpada.

Među najvećim tvrtkama

u Zagrebu koje se bave gospodaren­jem otpadom su one iz grupacije CIOS. Građani su uočili, između ostalih, kamione Eko Flora (jedna od osam tvrtki grupacije CIOS Petra Pripuza) po gradu pa se proširila priča kako su privatnici već počeli voziti umjesto Čistoće.

- To nema veze s istinom. Privatne tvrtke odvoze plastiku i papir po ugovorima s pravnim korisnicim­a. Istina je da se raspituju za odvoz miješanog otpada i da bi to platili, ali to nitko neće i ne smije raditi jer bi bilo protuzakon­ito. Niti jedna tvrtka zbog takve stvari neće riskirati svoj ugled i poslovanje - kaže nam naš upućeni izvor. Koje privatne tvrtke i u koje svrhe je posjetio Davor Vić te što je eventualno dogovorio pitali smo i Zagrebački holding te čekamo odgovore. Vić je već za medije rekao da se traže alternativ­na rješenja i razmatra da posao odvoza ponude “nekom drugom”. No Zakon je jasan: otpad može odvoziti ili gradska tvrtka ili privatna koja je preko natječaja dobila taj posao na razdoblje od deset godina. ■

 ?? ?? ➤ Direktor Čistoće Davor Vić traži rješenja
➤ Direktor Čistoće Davor Vić traži rješenja

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia