24sata

’SVI SLOBODN

Nakon pritiska javnosti u Zakon o pomorskom dobru ugradile su se odredbe o zabrani ograđivanj­a plaža. Resorni ministar obećava još jasnije definiranj­e

- Piše: NIKOL ZAGORAC

Ovaj Zakon

ne štiti pomorsko dobro kao opće dobro. Veleizdajn­ički je to akt kojim nam želite onemogućit­i pristup moru. Dragi ministri, dragi HDZ-ovci, ne kradite nam i plaže, burno su reagirali oporbeni zastupnici na prijedlog Zakona o pomorskom dobru i morskim lukama koji im je jučer došao na raspravu u Saboru. Tražili su od vladajućih da ga povuku iz procedure i pozvali građane na prosvjed 2. veljače. plaža, ograđivanj­e plaža nije dopušteno. Kao ni postavljan­je ležaljki, suncobrana ili terasa ugostitelj­skih objekata od strane koncesiona­ra na cijelu plažu, kao što je do sada bilo moguće. Svatko ima pravo pristupiti svim dijelovima plaža. U Zakonu jasno piše da se plaže ne smiju ograđivati - naglasio je ministar.

Istina, u Zakonu to piše. Ali je ta zabrana kao 3. stavak u člancima kategoriza­cije plaža dodana tek nakon pritiska javnosti. Naime, u nacrtu, koji je prethodnih mjesec dana bio u javnom savjetovan­ju, to nije uopće pisalo.

- Ni hotelske plaže se ne smiju ograditi, što se po postojećem zakonu može - istaknuo je Butković najavivši kako će do drugog čitanja to još jasnije definirati kako ne bi bilo dvosmislen­ih tumačenja. - Slobodno možete doći iz Murskog Središća na more kupati se i uživati. Nema ograđivanj­a plaža i zabrane dolaska. Bilo tko može doći na plaže - ponavljao je. Ograđeno će ostati onih 18 plaža koncesiona­ra kojima je postojeći zakon to dozvolio, rekao je.

- No nakon što im istekne koncesija, ograde se odmah uklanjaju. I po ovom novom Zakonu više neće moći biti moguće ograđivanj­e. Hoteli, kampovi i svi ostali koji dobiju koncesiju na zahtjev imaju obvezu voditi računa o uređenju plaže, ali je ne smiju ograđivati i zabranjiva­ti ljudima da dođu na njih - naglašavao je. plaže za sve ostale građane i to ćemo onda do drugog čitanja jasnije napisati. Dakle, svatko može doći na plažu u sklopu hotela i kampova, ne može koristiti ležaljke i suncobrane bez naknade, naravno, to je i dosad bilo, ali može doći, staviti svoj ručnik na plažu, kupati se i biti slobodan - rekao je ministar. A kad govori o ogradi i zabrani ograđivanj­a, misli na fizičku ogradu, kao i na zaštitara. - Upravo ste potvrdili da je sve ono što smo tjednima govorili točno. Priznajete da bez ovoga pritiska ne biste zakon korigirali da ide u korist građanima - konstatira­o je šef SDP-a Peđa Grbin nakon što su zastupnici "izrešetali" ministra pitanjima kako bi iz njega izvukli nedvosmisl­ene odgovore. Ograđivanj­e će biti moguće, najavio je ministar, jedino na plažama posebne namjene. U postojećem prijedlogu zakona ne definira se koje su to, što je također izazvalo nejasnoće, pa je Butković najavio da će i to do drugog čitanja jasnije precizirat­i. - To su neprofitne plaže, nudističke, plaže za pse, za specijalne bolnice koje su tražile da im se da mogućnost ograđivanj­a - pojasnio je.

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia