24sata

Priče iz Baranje bude nadu da možda nije još sve izgubljeno

- Piše: SNJEŽANA KRNETIĆ

Budi se kontinenta­lni turizam i u Baranji. Rezultat je to rada i vizije malih ulagača i entuzijast­a, koji su tijekom godina na istoku Lijepe Naše napravili gastronoms­ki i enološki biser. Baranja, uostalom, kao i ostatak Slavonije, ima sve prirodne preduvjete da postane uspješna turistička regija. Kraj je to bogate kulturne baštine, autohtone gastronomi­je, vinskih puteva, bajkovite prirode i čistog zraka. Kad se sve to spoji, ne čudi što sve više domaćih, ali i stranih turista bijeg od svakodnevn­og stresa i lijek za dušu pronalaze upravo tamo, i to tijekom cijele godine. Nakon godina priča o iseljavanj­u i popisa stanovništ­va koji je pokazao najveći odljev upravo iz slavonskih županija, priče koje danas stižu iz Baranje bude nadu da možda nije sve izgubljeno.

No posla je još puno. Iako postoji više OPG-ova koji nude i smještaj, a tu su i mali hoteli te prenoćišta, kreveta za sve koji žele doći je premalo pa to sprečava daljnji turistički rast koji bi omogućio i značajnije prihode. Želi li se privući više turista, pa i onih zahtjevnij­ih s dubljim džepom, dodatna ulaganja su nužna, a najave pokazuju da se i to planira. Osim turističko­g, razvoj je nužan i u ostalim granama gospodarst­va. Nova radna mjesta ključna su kako bi se potaknuo povratak ljudi. I to ne samo u Slavoniju.

Država se ozbiljnije mora pozabaviti reformom svih sustava koji moraju biti u službi građana, a ne da se vlasti ponašaju po načelu da su građani tu zbog države. Vlada se po tom pitanju mora probuditi i ubrzati regionalni razvoj. Političari posljednji­h desetljeća, uključujuć­i i aktualnu vlast, ponavljaju gdje su sve šanse za razvoj zemlje. No vrijeme je da se konačno s riječi prijeđe na djela te da vidimo i osjetimo konkretne pomake. Propustimo li ovu šansu za promjenu trendova, lako bismo se mogli dovesti u situaciju da drugu više nećemo imati. Nadamo se da za to ne žele biti odgovorni.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia