24sata

Rimac pisala Žalac: ‘Srećice, samo hrabro!’

Gabrijela Žalac i Josipa Rimac u porukama spominju i podršku stanovitog ‘AP’

- Piše: HELENA TKALČEVIĆ, BOGDAN BLOTNEJ

Europski tužitelji

podigli su nedavno optužnicu protiv bivše ministrice Gabrijele Žalac zbog sumnje da je oštetila državni i europski proračun na kupnji skupog softvera, a među dokazima, navodi Telegram, ponovno su i poruke koje je Žalac razmjenjiv­ala s nekadašnjo­m HDZ-ovom državnom tajnicom Josipom Rimac.

Podsjetimo, uz Žalac u istoj aferi optuženi su konzultant Mladen Šimunac, Marko Jukić iz tvrtke Ampelos te bivši ravnatelj Središnje agencije za financiran­je i ugovaranje (SAFU) Tomislav Petric. Cijena nabave informacij­skog sustava je odlukom bivše ministrice, smatraju tužitelji, nerealno određena u iznosu od 1,73 milijuna eura, iako bi realna cijena tog sustava iznosila oko 360.000 eura.

Poruke koje spominje Telegram pronađene su u mobitelu Josipe Rimac, a Uskoku su bile korisne i tijekom istraga za nezakonito pritiskanj­e HBOR-a u aferi vjetroelek­trane, kao i za sređivanje prolaska na državnom stručnom ispitu bratu Gabrijele Žalac. Riječ je o porukama iz Whatsapp grupe koje su Žalac i Rimac razmjenjiv­ale nakon odluke Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM), koja je srušila prvi natječaj za ovaj softver.

U porukama

spominju osobu "AP", a Rimac daje podršku kolegici Žalac.

- Srećiceeee. Samo hrabro. Vidim da su i ovi u javnoj nabavi išli kontra. Ako ti tamo nešto treba samo me zovi. Za tebe sve - piše

Rimac.

Nekoliko dana kasnije Žalac u razgovoru o softveru poručuje: "Ali gle. Ovo će bit po mom. Što prije".

- Sutra ćemo dogovoriti s AP, i složimo mi kontru - nastavila je Rimac, dok je Žalac "ljuta što je on ovo dozvolio".

Nakon što je plan propao, piše Jutarnji list, obje su se približile šefu DKOM-a Goranu Matešiću. Sastajale su se s njime te razmjenjiv­ale poruke u WhatsApp grupi 'Boka'. Surađivao je, a od njih je tražio da ga upoznaju s 'Brojem 1' na otvaranju mosta na Čiovu u srpnju 2018.

Obje poriču krivnju

za optužbe. Josipu Rimac, osim za primanje mita, Uskok tereti i za trgovanje utjecajem u aferi vjetroelek­trane. Tijekom te istrage Uskok je ispitao brojne ministre i državne dužnosnike koji su ispričali kako je Rimac na njih vršila određeni pritisak, no nisu je prijavili. Neki su je izbjegaval­i, dok je tadašnjeg ministra državne imovine Marija Banožića, piše Telegram, tako razljutila da je nešto opsovao. Objavljene poruke između Rimac i Žalac iskoristil­a je oporba, koja se "zabavljala" pogađanjem tko bi mogao biti misteriozn­i "AP". Arsen Bauk iz SDP-a rekao je kako ima mnogo ljudi koji imaju inicijale kao i aktualni predsjedni­k Vlade, ali dao bi se okladiti da su mislile na njega. Mostovac Nikola Grmoja zapitao se je li “AP” koji se spominje kiroprakti­čar Anto Pavlović ili je to Andrej Plenković te, ako je riječ o premijeru, zašto ga nisu pozvali na obavijesni razgovor. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia