24sata

'PREMIJER MI JE REKAO DA SAM PRVI KOJI NEŠTO DAJE, A NE ŽICA’

Suoptuženi­k Mladen Šimunac u obrani je istražitel­jima rekao kako je bio na sastanku s Plenkoviće­m: ‘Riješen problem’

-

Premijer se diže te mi pruža ruku i kaže: Gospodine Šimunac, moram vam nešto reći. Da, recite. Ovo je prvi put, dok sam ja predsjedni­k Vlade RH, da je u ovu Vladu netko nešto donio, a ne da je došao nešto žicati. Vi ste prvi koji je donio vrijednost ovoj Vladi. Ja gledam i govorim: Predsjedni­če, ne, ne, bit će tu puno posla. Izađemo van. I super, riješen problem. Izjavio je to Mladena Šimunac, suoptuženi­k s bivšom ministrico­m Gabrijelom Žalac, koju se sumnjiči da je kao tadašnja ministrica EU fondova dala 12,9 milijuna kuna za njegov softver koji je zapravo stajao manje od tri milijuna kuna. Odnosno, da je na tom poslu "zamračeno" oko deset milijuna kuna. Prema optužnici Ureda europskog tužitelja, piše Telegram, isti softver je prezentira­n premijeru Andreju Plenkoviću u njegovu uredu 27. travnja 2017., gdje je bila i sama Žalac. Optužnica EU tužitelja ima čak 480 stranica.

'VLADA ZNA SVE'

- U Hrvatskoj se ne događa ništa na razini dva, deset ili sto milijuna kuna, a da ured Vlade o tome nije obaviješte­n. Netko tko upravlja državom mora vidjeti da mu je to dovoljno dobar softver i netko tko upravlja sigurnošću mora zaključiti je li to dovoljno sigurno. Ako to je to, onda ima smisla - izjavio je Šimunac i dodao kako je dobio poziv da dođe kod Plenkovića.

- Dobar dan, dobar dan. Kad možeš biti u predsjedni­ka Vlade? Molim? Kad možeš biti u premijera? Što kad mogu bit', mogu bit' kad premijer kaže - opisivao je Šimunac.

Kad je stigao, rečeno mu je da ima desetak minuta. Odmah po dolasku objasnio je premijeru sve što softver PLUR, odnosno platforma za strateško planiranje i upravljanj­e razvojem, nudi. Prisjetio se da je morao mnogo detalja pojašnjava­ti, pa čak i ponavljati. Uvjeravao je premijera da bi neka rješenja ustupio Vladi, ali pod uvjetom da se Vlada nastavi brinuti o sigurnosti jer je taj segment za njega bio preskup. Nakon što je prošao sastanak, Žalac je suradnicim­a rekla kako je nabavka ovog softvera strateška odluka Vlade iako je, kako su utvrdili istražitel­ji, od više svojih suradnika dobila upozorenje da PLUR za njih nije dobro rješenje. Osim toga, suradnici su tražili da se ide postupak javne nabave kako bi se mogle javiti i druge tvrtke. Nije ih poslušala, a navodi se i da je Žalac 20. travnja 2017., tjedan dana prije sastanka s Plenkoviće­m, već potpisala odluku o nabavci ovoga programa.

‘GABRIJELA JE SJAJNA'

Mladen Šimunac se već od ranije poznaje sa Žalac. Tako je njegova ugašena firma poslovala s vukovarsko-srijemskom županijom u vrijeme kad je Žalac ondje bila pročelnica. Upravo njen ured naručivao je usluge, softvere, licence od tvrtki Mladena Šimunca. Druga njegova tvrtka, Micro projekt, koja je i upletena u aferu Softver, plaćena je od strane Vukovarsko-srijemske županije za razne seminare. Na kraju se postavlja pitanje kako to da se premijer osobno uključio u javnu nabavu jednog ministarst­va. Iz Vlade su kazali da je riječ o jednom u nizu sastanaka s predstavni­cima resora u Vladi, održanom na zahtjev tadašnje ministrice.

- Premijer se očito o tome informirao, što nije sporno, jer i inače redovito komunicira o nizu tema s ministrima. No, niti on niti taj sastanak nisu imali utjecaj na odluke vezano uz softver ili uz odabir kompanije, što je jasno iz cjelokupno­g procesa - kažu u Vladi. Međutim, premijer je upravo Žalac najžešće branio kad se tražila njezina smjena.

- Ja sam je upoznao dok sam 2010. kao državni tajnik za europske integracij­e obišao Hrvatsku jako puno, a osobito u vremenu završetka pristupnih pregovora u EU, koji je pripremila HDZ-ova vlada, i moram priznati da nigdje drugdje nisam vidio nekoga tko je imao takvo znanje, entuzijaza­m i takvu kvalitetu u pogledu poznavanja EU fondova u to doba. - govorio je Plenković.

Zbog svega je oporba jučer zatražila da državno odvjetništ­vo ispita premijera Plenkovića.

 ?? ?? Pišu: EMIRAT ASIPI, ANAMARIJA BURAZER, NIKOL ZAGORAC
Pišu: EMIRAT ASIPI, ANAMARIJA BURAZER, NIKOL ZAGORAC
 ?? ?? ➤ Mladen Šimunac godinama je surađivao s Gabrijelom Žalac
➤ Mladen Šimunac godinama je surađivao s Gabrijelom Žalac
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia