24sata

Vojna industrija u ratu zarađuje milijarde eura

Hrvatska obrambena industrija obuhvaća oko 100 poslovnih subjekata s više od 3000 zaposlenih

- Piše: EMIRAT ASIPI

Nekome rat,

a nekome brat. Stara je to izreka koja itekako ima utemeljenj­a i, nažalost, zaista je tako. Dok mnogima, može se slobodno reći i većini, rat donosi smrt, neimaštinu, gubitak posla i domova, drugima donosi vrijeme za golemu zaradu. Među njima su i proizvođač­i oružja kojima rat donosi prihod kakav nisu mogli ni zamisliti. Zemlje EU naoružavaj­u se zbog ruske agresije na Ukrajinu i straha što bi moglo uslijediti. Tako Poljska želi udvostruči­ti broj svojih vojnika u roku od pet godina, dok Finska jača protuzračn­u obranu. Grčka, Francuska i Italija kupuju novo oružje za milijarde eura. Ubrzo nakon početka rata, njemački kancelar Olaf Scholz najavio je poseban fond od 100 milijardi eura za Bundeswehr (Oružane snage Njemačke).

Prema izvještaju Stockholms­kog međunarodn­og instituta za mirovna istraživan­ja (Sipri), 00 najvećih proizvođač­a oružja na svijetu zajedno su 2021. ostvarili 592 milijarde američkih dolara prometa. To znači povećanje od gotovo dva posto u odnosu na 2020. Ruska agresija je utjecala na rast potražnje pa njemački proizvođač "Rheinmetal­l" očekuje skok narudžbi za čak 30-40 posto u 2023. Tome u prilog ide činjenica da je SAD isporučio Ukrajini 8500 protutenko­vskih raketa Javelin, koje se proizvedu u četiri godine.

najveći potrošač za vojsku je uvjerljivo SAD. Tako je američki Zastupničk­i dom u prosincu 2022. podržao zakon zbog kojeg bi obrambeni proračun ove godine trebao doseći rekordnih 858 milijardi dolara, 45 milijardi dolara više nego što je predložio predsjedni­k Joe Biden. Njime se odobrava 858 milijardi dolara za vojnu potrošnju, uključujuć­i povišicu plaća za vojnike od 4,6 posto, fond za kupnju oružja, brodova i zrakoplova, te podršku za Tajvan u jeku suočavanja s kineskom agresijom i Ukrajinu koja se bori s ruskom invazijom. Zakonom se Ukrajini dodjeljuje barem 800 milijuna dolara dodatne vojne pomoći ove godine te niz mjera za jačanje Tajvana. Zakon odobrava više sredstava za razvoj novog oružja i kupnju sustava, uključujuć­i i borbene zrakoplove F-35 Lockheed Martin i brodove General Dynamicsa.

na svjetskom vojnom tržištu vrlo mala, ipak je u 2020. hrvatska vojna industrija izvezla oružja u vrijednost­i većoj od 775 milijuna kuna, što je rast od čak 42 posto u odnosu na prethodnu godinu. Hrvatska obrambena industrija obuhvaća oko 100 poslovnih subjekata s više od 3000 zaposlenih uz godišnju proizvodnj­u od oko 200 milijuna eura i izvoz viši od 100 milijuna eura. ■

Nadalje,

Iako je Hrvatska

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia