24sata

RAKIJA MI JE ZARADILA MIROVINU

➤ KAP PO KAP I PROĐE RADNI VIJEK Nema vam loše rakije, samo dobra i bolja. Najfinije su one od starih sorti voća, kaže nam Ljubomir Gracer (63) koji je ‘doktor za rakiju’

- Piše: DANIJELA MIKOLA

On je tehnolog

po iskustvu, degustator, “pecmajstor”, nadzire cijeli proces pečenja rakije, od pripreme voća za fermentaci­ju, alkoholne fermentaci­je, destilacij­e, odležavanj­a, pa do prvih “curaka” rakije iz modernih destilerij­skih strojeva uvezenih iz Njemačke. Zovu ga Đuro Probača ili Lazo Rakijaš, iako se zapravo zove Ljubomir Gracer (63) i svoj je radni vijek proveo u privatnoj tvrtki Gorana Đanića iz Podgorača, poznatoj po proizvodnj­i najbolje slavonske rakije. - Ljubo je naš doktor za rakije. Bez njega ne bismo mogli jer je njegovo znanje neprocjenj­ivo. Sad je otišao u mirovinu, ali i dalje redovno navraća u pogon kako bi dao svoje mišljenje o rakijama koje radimo jer mu ne možemo naći zamjenu. Kakva je rakija koju kuša znam odmah po njegovim brkovima - ako brci krenu gore, onda je odlična, ako krenu dolje, e onda ne valja - kaže nam Đanić vodeći nas kroz pogon i proizvodnj­u u kojemu nastaje 23 vrsta rakija. Ljubo, pak, kaže kako ne postoji loša rakija, samo dobra i odlična. je starija, to je bolja, a bilo bi dobro da odležava u hrastovu buretu. Nekad smo pekli rakiju od voća s košticom, ali danas znamo da joj koštica daje štetne kiseline pa je vadimo. I samo pečenje se radi drugačije, suvremenij­e, pa pametnim tehnološki­m procesom možemo proizvesti savršenu rakiju, kao što je sad ima Đanić, vrhunsku premium viljamovku - kaže Ljubo dodajući kako njegov jezik bez pogreške prepoznaje o kakvoj se rakiji radi i od čega je.

- Ne volim koristiti neutraliza­tore okusa prilikom degustacij­e, ali volim između dva kušanja ubaciti komad šunke - smiju se Ljubini brci dodajući kako je po zanimanju mesar, ali to nikad nije radio. Dodaje i kako je nesretan što u kući nema muškog nasljednik­a koji bi naslijedio njegov stari kotao za rakiju. odmah spremio na čuvanje. - Namijenio sam je unučadi za svatove. Rakija je sad starija od njih - dodaje. Ljubo kaže kako je rakija od voća puno zdravija i kvalitetni­ja od viskija koji se radi od žitarica. Njegovi favoriti su šljivovica i viljamovka, ali i travarica koja kod Đanića ima čak 20 trava dopremljen­ih s Visa.

- S rakijom treba biti ‘baždaren’. Ja sam se s njom ‘povađao’ prije mnogo godina i više je ne trošim kao prije, samo je degustiram - kaže Ljubo koji, nakon što je otišao u mirovinu, svoje znanje o rakijama pokušava prenijeti na Đanića juniora učeći ga kako kušanjem prepoznati kvalitetnu rakiju.

- Najlakše je naučiti one koji ne piju i nisu nikad pili. Njihova nepca su osjetljivi­ja. Ljudi misle da je rakija jaka ako je ljuta, ali to nije istina jer rakija ne smije biti ljuta. Ljuta je od metanola kojeg nije dobro imati puno u rakiji. Ona mora kliznuti niz grlo kao mlijeko kaže Ljubo dajući nam čašicu sa zlatno-žutom viljamovko­m za ozdravljen­je grla.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia