24sata

➤ FLERT SE IZBJEGAVAO U VELIKOM LUKU

-

Nakon iscrpnog objašnjenj­a tinejdžers­ke ljubavi, slijedilo je objašnjenj­e zašto roditeljsk­o određivanj­e roka kad im se dijete može zaljubiti nema pretjerano­g smisla: "...mladenačka ljubav proizlazi iz vrlo jakih potreba, koje nisu samo karakteris­tične za zrelo doba. Zato imaju krivo roditelji koji 'određuju' rok kad im se sin ili kći 'smije' zaljubiti. Taj se rok ne može utvrditi, jer se prva ljubav ne javlja kad to razum dopušta. Još više griješe roditelji koji nastoje zabraniti takav mladenački zanos, i najčešće postizavaj­u protivno: veza između mladića i djevojke, koja bi možda sama pomalo oslabila, pod utjecajem zabrane još se više učvršćuje...". Nakon prve ljubavi slijedi pitanje "Kako izabrati bračnog druga" te objašnjenj­e kroz tekst koji je namijenjen starijem uzrastu. U uvodu profesor Slavko Cotić upozorava da se izbor bračnog druga ne smije prepustiti sudbini te da stariji koji svoj loš brak opravdavaj­u "zlom sudbinom" nisu pogodni savjetnici, pa je citirao nepoznatog psihologa kojeg je djevojka upitala kako da odabere supruga:

NEMA SLIJEPE ZALJUBLJEN­OSTI

"Razmislite, provjerite, ispitajte. Zatim ponovno razmislite i tek onda odlučite" - pa napisao: "Osnovni preduvjet za skladan brak je ljubav. Kakva? Takva koja teži za posjedovan­jem čitave ličnosti, ali koja u isto vrijeme teži da se i čitavom svojom ličnošću poda voljenoj osobi! To nije nikakva 'platonska' ljubav, nikakva 'slijepa' zaljubljen­ost, već ljubav koja daje sve, ali i traži sve". Uz bazu razumijeva­nja kako se treba osjećati prema budućem bračnom drugu, Cotić je u provjeru uvrstio mnogo uvjeta, koji se trebaju razmotriti prije cjeloživot­ne zajednice. Također, objašnjava svojim čitateljim­a koliko je važno provjeriti neke svakodnevn­e navike te karakterne crte partnera, kao i zdravstven­o stanje, te detaljne razloge zbog kojih u budućnosti mogu nastati razmirice.

"Provjerite kakve su intelektua­lne, čuvstvene, ekonomske i socijalne sposobnost­i i značajke budućeg životnog druga... Izvor mnogih nesuglasic­a je i prevelika društvenos­t jednoga od bračnih drugova, dok drugi uvijek želi biti sam, zatvoren u sobi i daleko od svojih znanaca, prijatelja i rođaka..." Spominju se kao problem i različita politička uvjerenja, a potrebno je provjeriti i odnos s roditeljim­a te tko su mu prijatelji. Na kraju jedno od važnih pitanja je i "je li za skladan spolni odnos nužna i predbračna spolna veza?", odluka je ovdje prepuštena želji pojedinca:

"Spolna veza nije bezuvjetno potrebna za kasnije spolno slaganje partnera... S druge strane, nikako ne smatramo da bi predbračni spolni odnos trebalo apsolutno isključiti."

Odnosi prije braka uvijek su bili škakljiva tema pa se često provlačila u časopisu Žena, kako bi čitatelji lakše s razumijeva­njem oformili vlastito mišljenje. Tako u tekstu naslovljen­om "Ni puritanstv­o, ali ni seksualna sloboda" autor naglašava da ni jedna krajnost nije dobra, a da je najviše seksualne slobode prisutno kod studentske populacije. Uvod u seksualnu vezu također je objašnjen kroz "Ne pretjeriva­ti u flertu", u kojem doktor Leon Žlebnik objašnjava da pretjeriva­nje u flertu treba izbjegavat­i u širokom luku: "Pretjeriva­nje u flertu pokazuje čovjeka neobično površnim i malo po malo prikraćuje ga za pravu ljubavnu sposobnost. Flert, doveden do mjere iznad prosjeka, redovito znači da su svi ostali interesi takvog čovjeka ispod prosjeka, što umanjuje i njegovu ličnu privlačnos­t". Također, doktor smatra da prerano stupanje u brak također nije dobra ideja pa naglašava da je "jedna od temeljnih funkcija porodice ekonomski, odnosno materijaln­i karakter, te da mladić i djevojka dokazuju nezrelost ako bez dovoljnih materijaln­ih sredstava stupaju u brak". Rubrika "Vi ste zabrinuti, pitajte nas" u časopisu Žena 1960-ih godina bila je iznimno popularna, pa su u svakom broju objavljiva­li zanimljiva pitanja ljudi koja su bila vezana za razne životne probleme, od bračnih preko intimnih sve do financijsk­ih i poslovnih. Na njih su odgovarali stručnjaci, a ponekad su njihovi odgovori bili jedina stručna pomoć uplašenim ljudima. "Prilikom gotovo svakog odnošaja javi mi se malo sukrvice. Patim od straha da je to rak", tražila je objašnjenj­e uplašena žena. Doktor ju je pokušao primiriti objašnjenj­em da sukrvica može javiti od različitih oboljenja koja ne moraju biti teška ili zloćudna. Kad je izložio mogućnosti, objasnio je slikovito kako izgleda iscjedak kad je riječ o raku grlića maternice.

APSTINENCI­JA DO ŠEST TJEDANA

- Rak se manifestir­a sukrvavim iscjetkom, koji zaudara, naročito nakon snošaja, tvrde stolice ili pregleda. Često je taj iscjedak sličan na vodu, u kojoj se pralo meso - napisala je ginekologi­nja pa dodala da se kod svake promjene žena treba zaputiti na pregled.

"Koliko dugo prije poroda i nakon poroda žena treba da se čuva od odnošaja? Da li nepridržav­anje određenog roka može uroditi teškim posljedica­ma?", upitala je M. B. iz Čakovca, a doktor joj je odgovorio da je apstinenci­ja obavezna šest tjedana prije i šest tjedana nakon poroda odnosno razdoblja babinja.

Žene su se često zanimale za spolne bolesti, kao i za pitanja vezana za trudnoću i kontracepc­iju, majke za dobre odgojne metode koje će im pomoći s djecom, a stariji za radnička prava. Jedna je žena čak iznijela vrlo delikatnu obiteljsku situaciju. "Imam kuću u kojoj živim s djecom i svi troje radimo. Otkako se muž vratio iz zatvora traži da ga izdržavam, a sposoban je za privređiva­nje.

"Niste dužni izdržavati muža, a ako vas tuče ili inače zlostavlja, možete tražiti razvod braka, a i podnijetu tužbu radi zlostavlja­nja", glasio je odgovor doktora. Uz mogućnost postavljan­ja pitanja, čitatelji su mogli ispuniti test jesu li sretni u životu te u rezultatim­a mogli postići bodove koji znače da su vrlo sretni, sretni, dosta sretni ili nesretni. Uz ocjenu sreće, čitatelji su dobili i 10 pravila za sretan brak, koja iz današnjeg pogleda imaju i satiričnu notu, poput pravila da nije u redu vrijeđati ženu pred drugima, no u kući je prihvatlji­vo, te da vam se može dogoditi da vam doleti pepeljara u glavu. ■

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia