24sata

➤ Sindikati i Holding imaju samo dva dana za dogovor

Predstavni­cima radnika i upravi Holdinga rok za dogovor istče sutra

- Piše: ANAMARIJA BURAZER

Znate da se

Čistoća financira isključivo iz vlastitih prihoda i da cijelo vrijeme kao odgovorna uprava vodimo računa o balansu između plaće koju radnici Čistoće trebaju dobiti za svoj pošteni rad i onoga koliko građani mogu platiti za komunalne usluge. Dakle, mirenje je u tijeku, rekla je glasnogovo­rnica zagrebačko­g gradonačel­nika Dinka Živalj za HRT. Rok za dogovor oko paketa vezanih za osnovicu i ostala materijaln­a prava je utorak, a kako doznajemo od sindikalis­ta, jedino su reorganiza­ciju, odnosno koeficijen­te, spremni odgoditi do kraja veljače radi opsega posla jer se to dogovara u svakoj od podružnica.

- Ovakvo 'guranje' Čistoće u propast i potencijal­nu privatizac­iju moglo bi donijeti neugodna iznenađenj­a pa podsjećam na Budimpeštu. Tamo se 90-ih godina provela privatizac­ija komunalnih službi koja je rezultiral­a otpuštanje­m mnogo radnika te se u konačnici značajno povećala cijena usluga, iako je kvaliteta istodobno pala. Nakon nekoliko godina Budimpešta je morala osnovati novo komunalno poduzeće i od privatnog vlasnika otkupiti natrag vrlo skupu koncesiju - piše Josip Pavlović iz Ekologije grada za Poslovni dnevnik, čime otvara novo pitanje zbog čega u Zagrebu vlada takav kaos oko Čistoće. Gradonačel­nik Zagreba Tomislav Tomašević već je najavio da bi povećanje plaća radnika moglo pasti na teret građana. Bio bi to samo novi udar na njihove džepove uz rapidnu inflaciju.

od pola dana nedjeljnih pregovora doznajemo kako su sindikati i uprava Holdinga sve dalje od dogovora jer su navodno sindikati 'pokazali zube' i ne popuštaju u svojim zahtjevima, a i uprava Holdinga je zauzela čvrsti stav. - Ovakva pat pozicija potrajat će sigurno do utorka. No ako se u utorak stvar ne riješi, mirenje se više ne može produljiti bez obzira hoće li za to postojati volja kod sindikata i uprave. To znači da će se nakon

Nakon više

utorka krenuti u zakonski pripremlje­n štrajk gdje će se osigurati funkcionir­anje Holdinga s pet posto zaposlenih. Kada ne bi pao dogovor i unatoč tome ne bi došlo do štrajka, sindikati bi time izdali svoje članove i otvorila bi se Pandorina kutija kakva se do sada u Hrvatskoj nije otvorila - kaže nam naš izvor upućen u pregovore i cijelu situaciju s Čistoćom u Zagrebu. Jedno je jasno - nastavlja se neizvjesno­st. Kako doznajemo, sastanci se nastavljaj­u i danas, jer jučer nije postignut konkretan dogovor.

Iz Grada su objasnili kako je mirenje uprave Holdinga i sindikata Zagrebačko­g holdinga dio zakonom definirane procedure slijedom izostanka dogovora o dodatku Kolektivno­m ugovoru koji su vođeni krajem prošle godine između sindikata i uprave Holdinga.

tražili linearno povećanje plaća (jednako za sve zaposlenik­e), a uprava Holdinga inzistiral­a je na tome da zaposlenic­i s najmanjim primanjima dobiju najveću povišicu. Slijedom toga je uprava prošli mjesec donijela jednostran­u odluku o povećanju plaća i naknada za prosječno 7,5 posto, od 13 posto za one s najnižim primanjima do pet posto za one s najvišim - rekla je glasnogovo­rnica Živalj. Dodala je da su nakon toga sindikati pokrenuli proces mirenja koji je započeo ranije ovaj mjesec i koji sada teče sukladno zakonskoj proceduri. - Mirenje je zakonom definirano kao povjerljiv proces, a vodi ga ovlašteni miritelj. Sve se odvija po jasno definirani­m pravilima. Svi su predani dogovoru - dodala je glasnogovo­rnica. Dražen Jović, predsjedni­k Sindikata Zagrebačko­g holdinga ZET-a napominje da štrajk, iako je moguć, ne može odmah započeti u utorak, nego se mora pokrenuti procedura.

- Ako ne dođe do dogovora,, ide se u sindikalnu akciju, a zadnja je opcija štrajk. On se prvo mora zakonski prijaviti, a onda i odrediti određen broj radnika koji bi radili, jer Holding ne može u potpunu obustavu rada kao što je slučaj bio u Čistoći - rekao je Jović Jutarnjem listu. Od ovog tjedna kreću i razgovori Tomaševića, uprave i radnika Čistoće.

- Sindikati su

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia