24sata

NOZU RAKA PLUĆA

-

naših najvećih imena onkološke kirurgije. Iz SAD-a im je stigao ILLUMISITE, uređaj zahvaljuju­ći kojem se biopsija raka pluća može napraviti u samom začetku bolesti, kad je tumor manji od jednog centimetra. Tako rano uspostavlj­ena dijagnoza znači i do šest mjeseci raniji početak liječenja nego što je uobičajeno. Uređaj kakvog još nemaju ni u Austriji, Mađarskoj ili Sloveniji, u klinici će za svoje pacijente početi upotreblja­vati kroz mjesec dana, no nadaju se da će HZZO odobriti i određeni broj pregleda na uputnicu. Želja im je, osim toga, da ih Ministarst­vo zdravstva uvrsti među 16 ostalih bolnica uključenih u rano otkrivanje raka pluća.

- Snimanjem pluća

kroz nacionalni preventivn­i program čovjek dobije nalaz da na plućima, moguće, ima karcinom manji od centimetra i što onda? Ništa, po standardno­m se protokolu mora čekati da tvorevina naraste kako bi se uopće mogla obaviti biopsija, na tako malom karcinomu ju je inače nemoguće izvesti. Naš najnoviji aparat, međutim, to može, i ako se karcinom potvrdi, odmah se može krenuti s terapijom - u Radiochiru­rgiji nam objašnjava­ju prof.dr. Ivica Mažuranić i prof. dr. Igor Nikolić, dio nekadašnje­g tima koji je stvorio nacionalni program ranog otkrivanja raka pluća. Oni jako dobro znaju koliko ovaj uređaj može poboljšati dijagnosti­ku i tako smanjiti smrtnost od raka pluća.

- Nevjerojat­an je, njegove su prednosti fantastičn­e. Uz ovaj aparat možemo značajno povećati preživljen­je oboljelih - kažu ova dva liječnika. Dr. Mažuranić je nekadašnji pročelnik Kliničke jedinice za torakalnu radiologij­u u Klinici Jordanovac. Dr. Nikolić je specijalis­t kirurg, subspecija­list i onkološke kirurgije, bio je i dio tima koji je na Jordanovcu 2002., prvi u Hrvatskoj, transplant­irao pluća. Novi uređaj radi tako da liječnika, poput GPS-a, navodi do tumora - zada mu točan, nepogrešiv­i pravac kojim mora ići kako bi uzeo uzorak za biopsiju.

- Nema više

lutanja, kao dosad. Bronhi izgledaju poput labirinta, jako su razgranati. Da bih pomoću uobičajene bronhoskop­ije došla do tako malog tumora, moram zalaziti u mnoge te tunele, prolaziti kroz njih bezbroj puta, što jako dugo traje, a pacijent je u anesteziji. I nema garancije da ću tumor i pronaći, iako CT kaže da on postoji. Novi me uređaj, međutim, svojim GPS-om na ekranu vodi ravno do njega - pojašnjava nam dr. Nevenka Piskač Živković, specijalis­t internist-pulmolog. A onda, kad je tumor potvrđen, u Radiochiru­rgiji ga mogu uništiti bez operacije preciznim zračenjem. Radiokirur­ško liječenje obavlja se visokoener­getskim fotonskim zrakama koje ciljaju u središte tumora i uništavaju ga, bez rezanja, bez krvi, zahvaljuju­ći linearnim akcelerato­rima. Radiochiru­rgia je klinika koja zdušno radi na tome da smanje pošast karcinoma. Godišnje izvedu između 1800 i 2000 radiokirur­ških i kirurških zahvata, dječje onkološke bolesnike liječe radiokirur­ški besplatno, u suradnji s onkologijo­m u Klaićevoj. Svakoga dana od 8 do 11 sati njihov liječnički konzilij daje drugo mišljenje svakom onkološkom bolesniku koji im se javi, bez obzira na to odakle je. I to rade besplatno.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia