24sata

PROBLEM DVORANE BI SE RIJEŠIO DA SPLIT KRENE U PREGOVORE

-

Koliko je predana

poslu, otkriva i činjenica da u svojih osam godina rada nije bila na bolovanju.

Naime, od početka godine kruže priče o zatvaranju Spaladium Arene, koja je u stečaju od 4. listopada 2014.. Split je naručio gradnju Arene, no on, suprotno mišljenjim­a većine, nije njezin vlasnik.

- Nasuprot svega što se priča, rekla sam Bože, bit će što bude. Ja sam na ovaj objekt ponosna. Uložili smo i truda i svega - kaže nam u nadi da će Spaladium Arena opet zasjati u punom sjaju.

Grad je 25. svibnja 2022. blokirao račun Arene zbog komunalnog duga. Navodno komunalna naknada splitske Arene iznosi deset puta više od zagrebačke, koja je veća. Za usporedbu, zagrebačka plaća 2654 eura, dok je Split ''svojoj'' Areni naplaćivao 33.180 eura mjesečno.

Potom je Grad shvatio da imaju Europsko prvenstvo u rukometu pa joj je odblokirao račun na šest mjeseci, do 29. prosinca 2022. U Spaladiumu su tako organizira­ni Europsko prvenstvo i brojni koncerti. Posljednji veliki koncert u Spaladium Areni imao je Saša Matić, koji ju je uspio dva puta rasprodati.

- Teško da će se koncert poput Saše Matića ponoviti. Bila sam na oba jer moram tijekom koncerta dežurati u slučaju da se nešto dogodi, razbije ili prolije - kaže nam Ljubica te se prisjeća suradnje s najpoznati­jom cirkuskom postavom Cirque du Soleil, organizato­rima Enter konferenci­je i mnogih drugih.

- Bilo bi jadno i žalosno da se jedan ovakav objekt zatvori. Meni iskreno je to tužno ako se dogodi, no tko sam ja da sudim. Kad imamo neki događaj, ma da mi je teško ne znam koliko, srce radi. Zato što se to događa u našem gradu - zaključila je Ljubica.

otkazivanj­e dugo očekivanog koncerta Jelene Rozge u rodnom Splitu pokrenulo je i lavinu pitanja koliko su dvorane podizane za Svjetsko rukometno prvenstvo 2008. bile isplative. Cijene gradnje dvorana

Naime,

➤ godinama su se dovodile u pitanje, no splitski Spaladium je stajao oko 80 milijuna eura, zagrebačka Arena od prvotnih 89 popela se do 115 milijuna eura, porečka Žatika je stajala oko 28 milijuna eura, zadarski "Krešimir Ćosić" oko 30 milijuna eura, kao i osječki Gradski vrt, a varaždinsk­a više od 23 milijuna eura. Po pitanju održivosti dvorana vrijedila bi stara hrvatska uzrečica: "Što južnije, to tužnije". Kako je uopće Spaladium dogurao do zatvaranja, pojasnila nam je stečajna upravitelj­ica Natalija Mladineo iznoseći samo činjenice. Sve je počelo 2014., kad je tvrtka koja upravlja Spaladiumo­m, Sportski grad TPN, završila u stečaju.

- Stečaj će se okončati prodajom imovine stečajnog dužnika, tj. sportskom dvoranom Spaladium Arenom. Nakon otvaranja stečaja, stečajni vjerovnik Grad Split suglasio se da stečajni dužnik nastavi s poslovanje­m kako bi Spaladium Arena, koja je građena kao javni objekt, bila na raspolagan­ju građanima. Pri tome je također postojala suglasnost Grada da neće prisilnom ovršnom naplatom tražiti naplatu komunalne naknade jer je već tad bilo jasno da iz poslovanja stečajni dužnik ne može plaćati komunalnu naknadu u visini od 250.000 kuna mjesečno - kaže Mladineo pojašnjava­jući kako se u stečajnim postupcima komunalna naknada najčešće plaća nakon što se stečajna masa unovči.

- Tako je to trebalo biti i u ovom stečajnom postupku, ali Grad Split je, bez da o tome izvijesti stečajnog dužnika, pokrenuo postupak ovrhe za iznos od 22,000.000 kuna. Naveli su da je prijetila zastara za pojedine komunalne obveze. Ta je činjenica djelomično točna jer je Grad Split mogao sa stečajnim dužnikom sklopiti nagodbu po kojoj bi se stečajni dužnik odrekao prava prigovora zastare, a Grad Split bi se naplatio kad se za to steknu uvjeti, tj. kad se imovina unovči. Na ovaj način, blokirajuć­i račun stečajnog dužnika, poslovanje se obustavilo, a Spaladium Arena će se najvjeroja­tnije zatvoriti - pojasnila je Mladineo.

Grad je onemogućio da dvorana od svog rada pokriva plaće, tekuće troškove poslovanja i održavanja.

- Tijekom poslovanja stečajni dužnik, osim u ljetnim mjesecima, davao je u zakup dvoranu za održavanje brojnih koncerata, sajmova i sportskih natjecanja, pri čemu je dvorana zbog svoje multifunkc­ionalnosti udovoljava­la svjetskim i europskim standardim­a. Scenarij zatvaranja mogao se izbjeći da su odgovorni u Gradu Splitu kontaktira­li sa stečajnim dužnikom i predložili sklapanje već spomenute nagodbe - kaže Mladineo. Zbog blokiranog računa ne može se plaćati osiguranje i čuvanje objekta, a to znači da Grad blokadom podupire propadanje multimilij­unskog objekta, čiji će vlasnik postati za 15 godina.

- Postojeća situacija je nerješiva zato što Grad Split nije spreman pristupiti pregovorim­a - zaključuje Mladineo. ■

Ovim potezom

 ?? ?? Ljubica nikad nije bila na bolovanju
➤ Zbog blokade računa upitno je održavanje
Ljubica nikad nije bila na bolovanju ➤ Zbog blokade računa upitno je održavanje

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia