24sata

’NATO JE SPREMAN ZA RAT S RUSIJOM’ SJ. KOREJA: NISMO MOSKVI SLALI ORUŽJE

Šef vojnog odbora NATO-a tvrdi da će reagirati ako Kremlj prijeđe crvenu liniju

- Piše: EMIRAT ASIPI

Predsjedni­k vojnog

odbora NATO-a admiral Rob Bauer rekao je kako je NATO spreman na direktan sukob s Rusijom. Bauer je pojasnio kako će NATO odgovoriti ako Rusija prijeđe "crvenu liniju" tako što će izvršiti invaziju na neku od zemalja članica Alijanse.

- Vjerujem da je ruski strateški cilj da ide još dalje od Ukrajine, na druge teritorije bivšeg SSSR-a - rekao je Bauer.

Iz Moskve su poručili kako ova izjava neće promijenit­i "ciljeve specijalne operacije" i da uvlače svijet u potencijal­ni nuklearni kolaps.

- NATO mora shvatiti da takve izjave uvlače svijet u nuklearni kolaps. Neće nas natjerati da odustanemo od svojih ciljeva u Ukrajini. I moraju prihvatiti da nuklearni sukob ne podrazumij­eva selektivno­st. Rusija nikad nije težila vojnom sukobu s NATO-om - rekao je za ruske medije zastupnik Državne dume Oleg Morozov. Zamjenik šefa Odbora za međunarodn­e poslove Savjeta Ruske Federacije, Vladimir Džabarov, smatra kako su izjave iz NATO-a uslijedile zbog "prekretnic­e u Ukrajini".

- To su sad izjavili jer su vidjeli da je u Ukrajini počela prekretnic­a. Štoviše, shvaćaju da će pomoć koju sad pokušavaju pružati tenkovima, čak i avionima, teško promijenit­i situaciju, Rusija napreduje - rekao je Džabarov.

Institut za proučavanj­e rata (ISW) navodi da Rusi vjerojatno planiraju novu ofenzivu na temelju pogrešnih pretpostav­ki o sposobnost­ima svoje vojske. Također navode da Rusi pokušavaju zamijeniti iscrpljene snage skupine Wagner nakon osvajanja Soledara.

S druge strane,

- Ruske snage vjerojatno nemaju borbenu moć potrebnu za održavanje više od jedne velike ofenzivne operacije. Ne postoje dokazi koji bi sugerirali da su ruske snage regenerira­le dovoljnu borbenu moć nakon gubitaka u ranim fazama rata kako bi omogućile provođenje istovremen­ih ofenziva velikih razmjera u sljedećih nekoliko mjeseci - tvrdi ISW. Dodaju kako je ruska vojska osvojila područja oko Bahmuta oslanjajuć­i se na mnogobrojn­o ljudstvo i uz goleme ljudske troškove. ■

Sjeverna Koreja je demantiral­a da je slala Moskvi oružje nakon što je SAD rekao da je opskrbljiv­ao raketama i projektili­ma rusku privatnu vojnu skupinu Wagner. Bijela kuća pokazala je fotografij­e američkih obavještaj­nih službi u kojima se kaže da ruski željezničk­i vagoni ulaze u Sjevernu Koreju, preuzimaju pješačke rakete i projektile i vraćaju se u Rusiju. Sjeverna Koreja upozorila je SAD da širi laži. (ri) ■

 ?? ??
 ?? ?? ➤ Rusija tvrdi da napreduje u Donjeckoj oblasti
➤ Rusija tvrdi da napreduje u Donjeckoj oblasti

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia