24sata

Nastali smo na tavanu splitske Gimnazije

KLAPA ŠUFIT SLAVI 30 GODINA Pjesma ‘Ne diraj moju ljubav’ ima više od 40 mil. pregleda, govori tenor Bikić

- Piše: DORA PEK

Splitska Klapa Šufit

slavi 30 godina od osnutka, a rođendansk­i koncert imaju 1. veljače u Lisinskom u Zagrebu.

- Karijera klape počela je na šufitu (tavan, op.a.) splitske Gimnazije, kad se skupina gimnazijal­aca okupila iz ljubavi prema klapskoj pismi. Prvi zapaženiji nastupi bili su na Omiškom festivalu, na kojemu smo osvojili sve što se osvojiti može. I, naravno, u počecima se nitko nije nadao da ćemo ovako daleko dogurati, ali dugogodišn­ji rad i ljubav prema pismi su se na kraju isplatili - govori nam tenor Teo Bikić (43).

Na rođendansk­om koncertu u Zagrebu, kaže, publika može očekivati "puno lipe dalmatinsk­e pisme i dobre energije". - Želja nam je da publici pokažemo sve što smo radili u proteklih 30 godina - od a cappella pjevanja do naših autorskih skladbi i dalmatinsk­ih pop evergreena. Pridružit će nam se i sjajni gosti. Glazbena diva Zorica Kondža, slovenska pjevačica Tanja Žagar, s kojom smo snimili duet 'Za cili život', koji već sad ima oko 2,500.000 pregleda, te naš prijatelj, neponovlji­vi Tedi Spalato. Goste smo pažljivo birali i mislim da je odabir savršen - govori Teo. Uz pjesmu "Ne diraj moju ljubav", mnogi su odrastali, prvi put se zaljubljiv­ali, ženili...

- Pjesma danas broji više od 40 milijuna pregleda na YouTubeu. To je jedna nezamisliv­a brojka za naše okvire i može se sa sigurnošću reći da je već postala evergreen. U čemu je tajna pjesme to nitko ne zna, vjerojatno u spoju izvrsnog teksta i glazbe te iskrene izvedbe - otkriva nam Bikić.

A Koji je recept za dobru pjesmu i klapu?

- Pjesma nije

samo skup tonova i riječi, nego čista emocija koju treba prenijeti na publiku, pa sad ili to možeš ili ne možeš. Publiku se ne da prevariti. A recept za dobru klapu su kvalitetni pjevači, sposoban voditelj i rad, rad i samo rad. Recept za odličnu klapu je sve ovo što sam nabrojio plus čarolija ili, kao što kažete, 'ono nešto' - pojašnjava nam Teo. Kroz 30 godina su putovali na razne destinacij­e.

- Nastupa je bilo mnogo te je teško izdvojiti neko posebno mjesto. Meni osobno u sjećanju više ostaje publika. Kad je publika dobra i kad kroz pjesmu uspijete uspostavit­i kontakt, tad su mjesto i država u kojoj pjevate nebitni. Stranci obožavaju klapsko pjevanje jer je jako specifično te rijetko tko ostane ravnodušan kad klapa zapjeva od srca - kaže tenor Bikić. Od najdražih suradnji izdvaja onu sa slovenskom pjevačicom Tanjom Žagar, a prate li Doru i imaju li favorita?

- Moram priznati da nisam

baš upućen u ovogodišnj­u Euroviziju, Doru. Taj dio ostavljamo mlađima, ha, ha, ha, ali tko god pobijedi, želimo mu mnogo sreće i uspjeha na Eurosongu - zaključuje Teo Bikić. ■

 ?? ?? ➤ U Zagrebu 1. veljače imaju rođendansk­i koncert
➤ U Zagrebu 1. veljače imaju rođendansk­i koncert

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia