24sata

TRENIRA JE OTAC I ODBILI SU PONUDU AUSTRIJE

-

Još odmalena krenule su usporedbe s Janicom Kostelić. Postoji li veći pritisak? Pokorila je Zrinka Ljutić sve mlađe kategorije, kalila se u Europskim kupovima, sa 16 godina debitirala u Svjetskom kupu, učila je od najboljih i brusila svoj raskošni talent. Te priznala da nikad neće napraviti ono što je postigla Janica. Zrinka je naš novi skijaški biser, a Špindleruv Mlyn pamtit će kao mjesto gdje je prvi put bila na postolju u Svjetskom kupu. S tek navršenih 18 godina. Janica se prvi put na postolje popela sa 16 godina, ali i Zrinka je najmlađa skijašica u svjetskom vrhu. imala je i u Janici Kostelić, koja joj je jedno vrijeme bila i savjetnica. - Janica me rastereti puno stvari, sastanaka, puno stvari izvan skijanja, a njezino iskustvo je neprocjenj­ivo i to se vidjelo već na ovim prvim utrkama, na pregledima staza... Janica da nekoliko opcija, kaže Zrinki kako bi ona nešto napravila, ali radi to diskretno, s mjerom i osjećajem, i to ima puno efekta. Uostalom, trenerice općenito jako puno znače sportašica­ma - rekao je Zrinkin otac i trener Amir Ljutić za SN.

Prošle je godine napravila iskorak. Prvo je na Zimskim olimpijski­m igrama u Pekingu nosila hrvatsku zastavu.

- Nisam to uopće očekivala ni razmišljal­a o tome. Kad su me pitali želim li nositi, pristala sam, ali sam razmišljal­a da damo možda nekom drugom, starijem, jer ja ću još imati prilike, ali su mi rekli da sam zaslužila. Velika čast.

Mjesec dana kasnije postala je svjetska juniorska slalomska prvakinja u kanadskoj Panorami i brončana u veleslalom­u.

Postala je prva hrvatska skijašica sa zlatom na juniorskom SP-u. Talent je bio očit već kad je imala 11 godina. Njezin brat Tvrtko je bio prvak Europe do 13 godina u jedrenju na dasci. Zrinka je bila treća u kategoriji do 15 godina. Tata Amir je trenirao nogomet u Dinamu i završio fakultet strojarstv­a. Trenirala je i judo, a hobi i odmak od skijanja pronašla u windsurfin­gu, koji joj je itekako pomogao. Zbog jačih vjetrova, posljednji­h godina su išli na grčki otok Naxos, a i njezin otac je bio instruktor. su sami postavljal­i stazu te se sami penjali na vrh. I tako radili 16 dana.

Nekad je s braćom Markom i Hrvojem te sestrom Dorom trenirala u Austriji jer u Hrvatskoj nije imala uvjete. Kad je imala 13 godina, Zrinka je pobijedila na jednom natjecanju u mlađim kategorija­ma, no uz Zrinkino ime stajala je austrijska zastava. Odmah se upalio alarm.

- Ne trebate se bojati, mi nikad nećemo nastupati za Austriju. Mi smo previše vezani za našu domovinu. Austrijska zastava? Da bismo mogli trenirati, moramo skijati za njihov klub, no to nema veze s reprezenta­cijom - rekao je otac Amir, koji je nekoć bio i trener skijanja u Austriji kako bi pokrio dio troškova. Austrija nikad nije dolazila u obzir. Životni san joj je bio s “kvadratići­ma” na kombinezon­u osvajati postolja i medalje za Hrvatsku. Prvi san je ispunila. Nakon 16 godina, čudesna 18-godišnjaki­nja je donijela našoj domovini prvo postolje u ženskom skijanju. Ovo je tek početak, gdje li joj je kraj... ■

 ?? ?? ➤ Zrinka Ljutić i Leona Popović na rukama svojih timova na povijesni dan
➤ Zrinka Ljutić i Leona Popović na rukama svojih timova na povijesni dan

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia