24sata

’Ni ja nisam daleko od prvog postolja’

I Leona Popović s petim mjestom u Špindleruv­u Mlynu ostvarila je najbolji rezultat karijere

- Piše: DAVOR KOVAČEVIĆ

Da nedjelja bude

skijaški dan za pamćenje u Hrvata, uz senzaciona­lnu Zrinku Ljutić i njeno prvo postolje u karijeri, pobrinula se Leona Popović (25). Mlada Mrkopljank­a, poput mlađe kolegice, u Špindleruv­u Mlynu odvozila je utrku života i osvojila peto mjesto, na kojem je bila i nakon prve vožnje. Prvi put ikad Hrvatska je imala dvije skijašice među prvih pet. Čudesno! - Odradila sam dvije jako dobre vožnje, jako sam zadovoljna. Zrinka je bila malo bolja i prvi put se popela na postolje - opisala je Leona prve dojmove.

Za njemačkom pobjednico­m Lenom Duerr zaostala je na kraju 84 stotinke (1:31.75), ali ni ona nije skidala osmijeh s lica. Dva puta prošle godine, u Leviju i Schladming­u, osvojila je šesto mjesto. I za nju je postolje samo pitanje vremena. - Možda mi nedostaje malo više opuštenost­i na stazi na utrci. Možda i neke taktičke stvari koje bih mogla i na ogledu vidjeti, a ne vidim ih tad, nego poslije. To su sve stvarno sitnice koje vode do vrha. Kod mene je izraženo da idem korak po korak. Volim vidjeti svoj napredak i zadovoljna sam s tim. Pokazala sam da sam u ovoj sezoni u boljoj formi nego lani, otišla sam korak više - govorila je uoči sljemenske utrke.

- Najteži mi je bio početak u Leviju jer sam prošlu sezonu završila s dva izlijetanj­a. I kad sam tamo dobro skijala (bila je deseta i šesta, nap. a.), to mi je dalo dodatan zamah. I znam da mi postolje nije daleko.

Leona je trenutačno

sedma slalomašic­a svijeta s 237 bodova, a svi ovi rezultati dolaze nakon što se izborila s teškim ozljedama. Prije šest godina slomila je kost potkoljeni­ce, a u veljači 2018. godine u prvom nastupu na Zimskim olimpijski­m igrama u Pjongčangu doživjela potpunu rupturu prednjega križnog ligamenta te djelomičnu rupturu medijalnog­a kolateraln­og ligamenta. Da, teško je i točno sve to opisati...

- Odmah sam znala

da neće biti dobro premda sam se nadala da nije tako strašno. Ali onda sam vidjela snimku, pa mi je i liječnik rekao da je jako loše.

Jako dobra, Leona, štoviše, bila je i bez skija. U mladosti je imala i nogometnu ponudu Rijeke.

- Bila sam dobra nogometaši­ca i s obzirom na to da u Mrkoplju nije bilo dovoljno cura, morali smo igrati s dečkima. Igrala sam stopera i skrivila dva kaznena udarca, ha, ha. Ali barem nisam dobila crveni karton. Trenirala sam i rukomet pet godina, no skijanje je pobijedilo.

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia