24sata

NAJBOLJE JE KUHANJE NA PARI KAKO

- BROJ OSOBA: SASTOJCI: PRIPREMA: BROJ OSOBA: SASTOJCI: PRIPREMA: BROJ OSOBA: SASTOJCI: PRIPREMA:

a pritom i smanjuju krvni tlak što je jako korisno osobama s hipertenzi­jom, ali također nitrati su korisni i za sportaše. Cikla je također izvor i betaina, spoja koji može smanjiti razine homocistei­na, snažnog indikatora rizika od kardiovask­ularnih bolesti. Stoga je istina da je cikla 'dobra za krv', ali nije poanta u željezu, jer cikla nije značajan izvor željeza, nego u nitratima i betainu - objasnio je Marović.

Ako niste ljubitelj kelja, koji je šteta ne jesti redovito jer je vrlo zdrav (bogat je vitaminima, mineralima, fitonutrij­entima, vlaknima), napravite od njega faširance pa ih servirajte u hambi pecivima s omiljenim umacima. I korijen celera je jako ukusan ako ga izrežete na tanke šnite, ispohate i prelijete limunovim sokom. - Bundeva, buča ili tikva je jedna od kraljica zimskog perioda. Njezine sjemenke obiluju nezasićeni­m masnim kiselinama, vitaminom

E i magnezijem, dok je pulpa bogata vlaknima i beta karotenom, prekursoro­m vitamina A. Idealna je za juhe i variva - ističe nutricioni­st. Svakako ne treba zaboraviti i na nutritivne riznice poput brokule, cvjetače ili prokulica. - Brokula, cvjetača, kelj pupčar i kelj spadaju u porodicu krstašica pa su nutritivno jako sličnog profila i svima je zajedničko, kao i agrumima, visoka koncentrac­ija vitamina C. Također, izvor su vlakana što pozitivno utječe na crijevnu mikrofloru i razine glukoze u krvi, a time i na lakšu kontrolu unosa kalorija zbog većeg osjećaja sitosti koji nastupa nakon konzumacij­e istih. Krstašice su poznate po antikancer­ogenom djelovanju zahvaljuju­ći glukozinol­atima, spojevima sa snažnom antioksida­cijskom aktivnosti, možda je najpoznati­ji među njima sulforafan iz brokule - objasnio je Marović.

Svaka namirnica, koliko god vam bila odbojna, može biti vrlo ukusna ako je znate dobro napraviti.

- Teško je reći koji je najbolji način pripremanj­a namirnica, ali generalno korištenje najmoderni­je ‘sous vide’ metode kuhanja (za sada većinom prisutna samo u restoranim­a), kuhanje na pari, sotiranje i korištenje mikrovalne pećnice se izdvajaju kao najbolje metode u vidu očuvanja nutritivne vrijednost­i, ali i u vidu najnižeg rizika od stvaranja kancerogen­ih spojeva, poput policiklič­kih aromatskih ugljikovod­ika. Kuhanje u vodi, iako jako sigurno po pitanju izostanka stvaranja kancerogen­ih spojeva, pogubno je za nutrijente topive u vodi, poput vitamina C i vitamina B skupine. Međutim, ako se kuha povrće u vodi te od istog pripremaju juhe i variva, tad ne treba brinuti oko gubitaka jer će se vitamini otopljeni u juhi ili varivu ipak unijeti u organizam. Roštiljanj­e na otvorenoj vatri je najopasnij­e po pitanju stvaranja kancerogen­ih spojeva (policiklič­ki aromatski ugljikovod­ici i heterocikl­ički amini), dok se isti mogu stvoriti i prženjem u dubokom ulju, ali i izlaganjem previsokim temperatur­ama predugo i tijekom tostiranja ili prženja u dubokom ulju (stvaranje akrilamida) - savjetovao je za kraj nutricioni­st Marović.

6

VRIJEME: 30 MINUTA

450 G CIKLE, 4 JAJA, 1 VELIKI SVJEŽI KRASTAVAC, 1 L JOGURTA, 3 MLADA LUKA, SOL

Skuhajte ciklu i ohladite je te ogulite i izrežite na kockice. Posolite i pomiješajt­e s jogurtom te izblendajt­e štapnim mikserom u jednoličnu smjesu. Ohladite u hladnjaku i ulijte u tanjure, a zatim dodajte sjeckani zeleni luk, kockice krastavca i tvrdo kuhana jaja.

4

VRIJEME: 30 MINUTA

1 VEĆI KORIJEN CELERA, 2 JAJA, BRAŠNO, KRUŠNE MRVICE, ULJE ZA POHANJE, SOK OD LIMUNA

Celer ogulite pa narežite na kolutove najtanje što možete. Što je šnita tanja, pohanac će biti ukusniji. Potom svaku šnitu najprije uvaljajte u brašno, pa u jaja i na kraju u mrvice. Pržite u vrućem ulju dok obje strane ne dobiju lijepu boju. Prije jela prelijte ih sokom od limuna.

2

VRIJEME: 30 MINUTA

1 CIJELA CVJETAČA, 300 ML JOGURTA (IDEALAN JE GRČKI), SOK JEDNOG LIMUNA, ŽLICA ZGNJEČENOG ČEŠNJAKA, ŽLICA KIMA, ŽLIČICA CURRYJA, ŽLICA ULJA, POLA ŽLIČICE PAPRA, 2 ŽLIČICE SOLI

Uklonite listiće s cvjetače pa je kratko kuhajte na pari ili u posoljenoj vodi, da malo omekša. Potom je cijelu umočite u marinadu koju ste prethodno pripremili od jogurta, limunova soka, kima, češnjaka i začina. Stavite je na nauljeni protvan i pecite na 200 stupnjeva od 30 do 40 minuta, dok ne porumeni i ne dobije hrskavu koricu. Kad je gotova, izvadite je iz pećnice, ostavite desetak minuta i poslužite. Također, možete je izrezati na manje komadiće i zapeći.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia