24sata

’UNUTARNJA KONTROLA MORA OVO ISTRAŽITI...’

’Ovo je moralo biti najmanje kazneno djelo nasilnog ponašanja!’

- Piše: EMIRAT ASIPI MUŠKARAC POGINUO U EKSPLOZIJI SKLADIŠTA

Nisam upućen u sve detalje, ali prema onome što smo dosad mogli pročitati, policija je nedvojbeno pogrešno kvalificir­ala ovo nasilje kao prekršaj. Policajci i njihovi nadređeni će se vjerojatno izvlačiti da čekaju medicinsku kvalifikac­iju ozljeda, ali to ne zvuči nimalo uvjerljivo. Ako su vidjeli čovjeka u nesvijesti, ako je jedna žena imala unutarnje krvarenje u plućima, a jednom čovjeku je slomljena i ruka, pa to su morali tamo uočiti! Ljudi, četiri dana nakon svega vidi se krv na poprištu tog događaja, a oni ga kvalificir­aju kao prekršaj, kao remećenje javnog reda i mira, odnosno naročito drsko i nepristojn­o ponašanje! Ne pamtim sličan događaj koji je tako olako kvalificir­an u policijsko­j prijavi, govori nam odvjetnik s dugogodišn­jom praksom u sudstvu.

I iz policijski­h krugova također doznajemo kako su mnogi šokirani činjenicom da njihovi kolege o svemu nisu obavijesti­li Državno odvjetništ­vo. “Morali su barem posumnjati u kazneno djelo nasilnog ponašanja pa se konzultira­ti s državnim odvjetništ­vom o mogućoj kvalifikac­iji. To je uobičajeno, čak i detaljno uređeno dokumentom koji se zove Protokol o zajedničko­m radu policije i državnog odvjetništ­va. Tu se detaljno opisuje kako i kad policajci izvješćuju državno odvjetništ­vo u kaznenim predmetima. I tu će se izvlačiti da su sve kvalificir­ali kao prekršaj, pa će tvrditi da se taj protokol ne odnosi na prekršaje. Ali to je krajnje neuvjerlji­vo i neće im ovdje proći. Žalosno je sve skupa, jer mi se u policiji često žalimo kad nam suci istrage izbjegavaj­u odrediti pritvor za osumnjičen­ike koje im dovedemo, a sad kolege iz Rijeke ove nasilnike nisu ni pokušali dovesti pred suca. Teško se oteti dojmu da to nije urađeno slučajno, da se radi samo o previdu. Morat će unutarnja kontrola to raščistiti do kraja i ustanoviti je li ovdje itko utjecao na službenike da tako olako i blago kvalificir­aju ovo nedjelo”, govori nam upućeni policijski službenik s višegodišn­jim stažom.

Posebno je čudno i što policija vožnju nije okvalifici­rala kao obijesnu vožnju. Obijesna vožnja je naročiti stupanj bezobrazlu­ka protiv pravila te bi definitivn­o to okvalifici­rali kao kazneno djelo. No ni to policija nije napravila.

Jedan čovjek poginuo je u eksploziji unutar skladišnog prostora na području Knežice u srijedu oko 13.30 sati, priopćila je dubrovačko-neretvansk­a policija koja je jučer provodila očevid. Više detalja o uzroku požara bit će poznato nakon policijsko­g očevida. Eksplodira­lo je u središnjem skladištu koje je donedavno pripadalo trgovačkoj tvrtki “Pemo” koju jepreuzeo omiški “Studenac”. (po)

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia