24sata

LJEBLJIVAN­JA

Među ljudima čija je imena poslao Bačić su i HDZ-ovci, Vučković pita za HDZ-ovca, Katičić i Milić pitaju za ‘prijatelja’: Da, premijeru, to jest tema

- Piše: IVAN PANDŽIĆ, NIKOL ZAGORAC

Nakon što je

objavljen niz prepiski visokih dužnosnika HDZ-a s nekadašnji­m šefom Hrvatskih šuma u kojima se spominju imena ljudi koji su zaposleni u toj državnoj tvrtki, premijer Andrej Plenković je poručio da je to sve jedno veliko ništa i da to nije tema. HDZ-ovci se trude obrazložit­i da su se samo raspitival­i i da nisu imali nikakav presudan utjecaj ni na zapošljava­nje niti je pogodovano tvrtkama koje spominju.

No opet su imena o kojima se raspravlja s Jakupčićem povezana direktno sa strankom ili osobno s utjecajnim HDZ-ovcima. Tako je glasnogovo­rnik Vlade, Marko Milić, ispravno rekao da je njegov prijatelj Niko Dujmović zaposlen godinu dana ranije nego što je on poslao poruku s njegovim imenom Jakupčiću. Ali Dujmović je primljen taman na rok od godinu dana. I kad rok istječe, Milić, kojemu se Jakupčić obraća sa strahopošt­ovanjem, šalje poruku s prijatelje­vim imenom. I dobiva odgovor da će Dujmović biti zaposlen na neodređeno. Možda bi bio zaposlen i bez te poruke, a možda ne bi.

I glavni tajnik HDZ-a Krunoslav Katičić kaže da se samo raspitao kako je određeni Josip Jurić prošao na razgovoru. Pitao je to u prosincu, a Jurić je zaposlen u siječnju. Prije toga je Jakupčić odgovorio da će biti primljen. Možda je zaista bio izvrstan i bio bi primljen, a možda i ne bi bez poruke tadašnjeg jednog od najbližih Plenkoviće­vih suradnika. pita šefa županijsko­g HDZ-a da mu pošalje imena.

- To su stranačka mladež i s njima povezane osobe. Bačić se izvlači - tvrdi nam jedan HDZ-ovac. Ovu tvrdnju smo probali provjeriti kod lokalnih stanovnika i uvidom u javne podatke te je djelomično točna. Od šestero imena koje je Bačić poslao, dvoje su direktno članovi HDZ-a koji su bili aktivni kroz mladež. Još jedan čovjek s istim, čestim imenom i prezimenom je u stranci, ali je prezime često. Jedna osoba koja ima isto prezime kao i nekadašnji čelnik HDZ-a je preminula. Dvoje su simpatizer­i, ali nisu u stranci. Ministrica poljoprivr­ede Marija Vučković poslala je očitovanje u kojem kaže da nije ni za koga urgirala da se zaposli. Pitala je ipak Jakupčića da zaposlenik Domagoj Magdić bude premješten na drugo radno mjesto jer to želi. Osoba istog imena i prezimena je birana prije tri godine u ogulinski HDZ. A tadašnji predsjedni­k ogulinskog HDZ-a je isto zaposlen u HŠ-u. Vučković nije rekla tko ju je zamolio da pita za Magdića, ali ističe da nije urgirala za njegov premještaj nakon što je Jakupčić odgovorio da će to biti obavljeno nakon što položi ispit. Vučković je rekla da nije tražila i zapošljava­nje

 ?? ??

Newspapers in Croatian

Newspapers from Croatia